Işık Prizması Nedir?
Yüzeyleri birbirlerine paralel olmayan ve üçgen kesitli şekildeki saydam ortamlara IŞIK PRİZMASI denir. Bu ışık prizmalarına gelen ışınlarda meydana gelen kırılmalar, kırılma kanunlarına uygundur.
Işık Prizmalarının Özellikleri Nelerdir?
1 – Işık prizmaları saydam maddelerden yapılır.
2 – Renkler, ışık prizmasının üzerinde oluşmaktadır.
3 – Beyaz ışık, ışık prizmasının üzerine düşürüldüğünde ışık spektrumu oluşur. Bu ışık spektrumu ise kırmızı renkten mor renge doğru ilerler.
4 – Işığın kırılma kanununa göre kırılırlar.
İLGİLİ YAZI: Prizmaların Alanları, Hacimleri, Yüzey Sayıları, Özellikleri
Tam Yansımalı Prizmalar
Bazı özel ışık prizmalar da vardır. Bunlara da tam yansımalı prizmalar denilmektedir. Bu prizma, ikizkenar dik üçgen şeklinde olup camdan yapılmıştır. Kırılma indisi nc=3/2 olup hava geçtiğindeki sınır açısı 42°’dir. Aşağıdaki şekillerde tam yansımalı prizmaların ışığın geliş şekline göre kırılma olayları gösterilmiştir.
1 – Hipotenüse dik gelen ışın yine hipotenüse dik bir şekilde dışarı çıkar.
2 – Hipotenüse paralen gelen ışın yine hipotenüse paralel şekilde dışarı çıkar.
3 – Eğer ışın dik kenarlardan herhangi birisine paralel gelse dahi paralel bir şekilde çıkmaz.
İLGİLİ YAZI: Kare Prizma Nedir? Kare Prizma Alan ve Hacim Formülleri Nelerdir?
Tam Yansımalı Prizmaların Günlük Hayatta Kullanımı
Yol kenarlarında bulunan reflektörlerin içinde çok sayıda küçük tam yansımalı prizmalar vardır. Böylece gece yolda giden araçların ışıkları reflektörlere çarptığında ışıklar tekrar araca ulaşır. Aynı durum bisikletlerin arka lambalarımda da (kedi gözü) vardır. Bir diğer örnek ise periskoplardır.
Işık Prizmalarının Günlük Hayatta Kullanımı
İLGİLİ YAZI: Prizmalar Ders Notu ve Konu Anlatımı
Işık prizmaları, günlük hayatımızda birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan birisi şaşı olan insanlar, ışık prizmalarını kullanırlar. Ayrıca periskop, dürbün, reflektör, motorlu taşıtların arka lambaları gibi cihazlarda da yine ışık prizması kullanılır. Yine bazı teleskoplarda ve optik laboratuvarlarda ışık prizmaları kullanılır.