Isı Taşınımı (Konveksiyon) Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Örnekler
Isı Taşınımı (Konveksiyon) Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Örnekler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Sıcak hava genleşir ve yükselir. Isınan suyun da yoğunluğu azalır ve alçalmakta olan daha soğuk suyun üstüne çıkar. Belli bir hacimdeki sıvı, termal enerjiyi komşu parçacıklara transfer ederek bir akım içinde işte bu iki şekilde dolaşmaya başlar Dünyamızdaki bazı geniş çaplı döngü modelleri, ısı taşınımı denilen bu sürecin somutlaşmış halidir. Okyanuslar, derinlerdeki suyun ısınıp yükselmesi ve yüzeyde soğuyup tekrar alçalmasıyla sürekli bir dolaşım halindedir Bir kıyı şeridi güneş altında ısındığında, karadaki hava genleşip yükselerek alçak basınç alanı yaratır; denizden karaya doğru serin meltem eser. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
KONVEKSİYONEL FIRIN
Isı Taşınımı (Konveksiyon) Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Örnekler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. İster radyatör kullanın ister havalandırma ya da ısıtma panelleri, sıcaklık evinizin içinde ısı taşınımı sayesinde dağılır. Sıcak hava tavana yükselir, ısısının bir bölümü azar azar ortama dağılır, giderek yoğunluğa artar ve ardından alçalmaya başlar.
Fizik alanına ait Isı Taşınımı (Konveksiyon) Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Örnekler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Sıradan bir fırında, üstte ve altta yer alan ızgaralara en yakın olan şeyler daha önce pişer. En alçak rafa bir tepsi kurabiye yerleştirdiğinizde, kurabiyelerin altı yanabilir. Konveksiyonel fırın, icatların en basitiyle bu kusurun üstesinden gelir: Fırının arkasına yerleştirilen üçüncü bir ızgara sıcak havayı fırının içinde çevirir. Dolaşan hava soğuk noktalara nüfuz eder ve yiyeceğe farklı açılardan erişir. Örneğin, fırında pişen tavuğun her yeri eşit kızarır Isının daha etkili bir şekilde iletilmesi sayesinde yiyecek daha düşük sıcaklıkta ya da daha kısa zamanda pişirilebilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…