Hooke Yasası Elastiklerin Davranışı Mühendislik ve Birçok Alanda Kullanımı
Hooke Yasası Elastiklerin Davranışı Mühendislik ve Birçok Alanda Kullanımı başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Esneklik
Hooke Yasası Elastiklerin Davranışı Mühendislik ve Birçok Alanda Kullanımı başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Aslen saatlerin içindeki yayların esnemesinden türetilen Hooke yasası, kuvvet uygulandığında maddelerin şeklinin nasıl değiştiğini (deforme olduklarını) gösterir. Esnek maddeler kendilerine uygulanan kuvvetle orantılı olarak esner. Bilimin yanı sıra mimariye de çok katkısı olan, üretken biliminsanı Robert Hooke’un yalnızca bu yasayla hatırlanması ilginçtir. Fakat tıpkı çok yönlü kaşifi gibi, Hooke yasası da mühendislik, inşaat, malzeme bilimi gibi birçok alanda kullanılır. Kol saatimize bakıp zamanı kolayca öğrenmemizi, 17. yüzyılın çok yönlü İngiliz biliminsanı Robert Hooke’a borçluyuz. Hooke yalnızca saatin kaçırma mekanizmasını ve denge yayını icat etmekle kalmamış, İngiltere’nin en eski akıl hastanesi Bedlam’ı inşa etmiş ve biyolojideki hücre terimine isim babalığı yapmıştır. Hooke matematikçiden ziyade deneyciydi. Londra’daki Kraliyet Derneği’nde bilimsel gösteriler düzenlemiş, ayrıca birçok aygıt icat etmiştir. Yaylar üzerine çalışırken bir yayın uzama miktarının onu çektiğiniz kuvvetle orantılı olduğunu söyleyen Hooke yasasını bulmuştur. Örneğin yayı iki kat kuvvetle çekerseniz iki kat esner.
Fizik alanına ait Hooke Yasası Elastiklerin Davranışı Mühendislik ve Birçok Alanda Kullanımı konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Hooke yasasına uyan maddelere “esnek” (elastik) denir. Esnek bir madde hem esner hem de uygulanan kuvvet ortadan kaldırıldığında başlangıçtaki şekline geri döner yani esnemesi tersinirdir. Lastik bantlar ve yaylar böyle davranır. Ama sakız böyle davranmaz – çektiğinizde gerilir ama bıraktığınızda gerilmiş olarak kalır. Birçok madde belli bir kuvvet aralığında esnek davranır. Ama fazla çekildiklerinde kopabilir ya da bozulabilirler. Seramik ve kil gibi diğer maddeler esnek olarak nitelendirilemeyecek denli katı veya yumuşaktır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…