Günlük Hayatta Ohm Yasasının Kullanımına Örnekler – Kullanım Alanları
Günlük Hayatta Ohm Yasasının Kullanımına Örnekler – Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Adını Bavyeralı matematikçi ve fizikçi George Ohm‘dan alan Ohm Yasası, voltaj, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi ortaya koyar. Voltaj volt’la, akım amper veya amp’la, direnç ise ohm’la ölçülür. Doğrudan etkileşime geçerek birbirlerini etkileyen bu üç kuvvetten ikisinin değeri bilindiğinde, üçüncüsü hesaplanabilir. Peki, Ohm yasası niçin bu kadar önemli? Bu basit eşitlik, devrelerin işleyiş biçimini analiz ederek elektriğin doğasını anlamamızı sağlar. Aynı zamanda insan dolaşım sistemine de uygulanarak, kan dolaşımını daha iyi anlamamıza olanak verir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
İKİ VE ÜÇ UÇLU FİŞLER
Günlük Hayatta Ohm Yasasının Kullanımına Örnekler – Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Uç uca sahip topraklanmış fişlerin doğrudan toprak bağlantısı vardır, kaçak elektriği toprağa aktararak elektrik çarpmalarına engel olur. Üç uçlu bir fişi incelediğinizde, sol taraftaki sağ taraftakinden daha büyük olan iki yassı metal uç ve onların üstünde yuvarlak bir uç görürsünüz. Soldaki “nötr”, sağdaki “yüklü”, tek başına olanı da “toprak” uçtur, (iki uçlu fişlerde bu toprak ucu yoktur.) Elektrikli bir aleti prize taktığınızda, elektrik akımı, yüklü uçtan nötr uca akarak devreyi tamamlar, iki uçlu prizlerle üç uçlu prizler aynı biçimde çalışır. Peki öyleyse neden üçlü prizlere toprak hattı bağlanır? Çünkü toprak hattı, kısa devre olması durumunda akımın güvenli bir şekilde toprağa boşaltılmasını sağlayarak elektrik çarpmalarını önler. Onun yerine sigortalar atar ya da otomatik şalter elektrikleri keser.
Fizik alanına ait Günlük Hayatta Ohm Yasasının Kullanımına Örnekler – Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Üçlü fişler, metal kasalı elektrikli aletlerde özellikle önemlidir. İçindeki bir telin yerinden çıkarak metal kasaya temas etmesi durumunda, üçüncü uç elektriğin kasaya geçmesini ve elektrik çarpmalarını engeller. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…