Günlük Hayatta Enerjinin Korunumu Yasasının Uygulamalarına Örnekler
Günlük Hayatta Enerjinin Korunumu Yasasının Uygulamalarına Örnekler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Enerji ne yaratılabilir ne de yok edilebilir. Evrendeki ya da herhangi bir kapalı sistemdeki toplam enerji miktarı zaman içinde sabit kalır. Lunapark trenlerinden, elektrikli hibrit arabalara kadar her şeyi belirleyen enerjinin korunumu yasası böyle buyurur. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
BİLARDO
Günlük Hayatta Enerjinin Korunumu Yasasının Uygulamalarına Örnekler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bizim enerji oluşumu sandığımız şey, aslında enerjinin bir biçimden başka bir biçime dönüşmesidir. Isı, ışık, ses ve hareket enerjinin göstergeleri arasında sayılabilir. Konumlarından dolayı, kaydırağın tepesinde duran bir çocuk ya da ağaçtan sarkan kiraz potansiyel enerjiye sahiptir insan bedeninin kendine yakıt sağlamak için hücresel solunum yoluyla biriktirdiği glikozda kimyasal enerji vardır.
Fizik alanına ait Günlük Hayatta Enerjinin Korunumu Yasasının Uygulamalarına Örnekler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bilardo oyunu kinetik enerji ve lineer momentumun bir toptan diğer topa başarıyla aktarılmasıdır: Yetenekli bir oyuncu beyaz topun kütle çekim tam üstündeki en etkili noktaya vurur ve böylece top sürtünmeye bağlı olarak kinetik enerjinin ısıya dönüşümünü en aza indirerek keçe zemin kaymak yerine yuvarlanır. Böylece beyaz top ikinci topa çarptığında kinetik enerjisinin tamamını ya da tamama yakınını ikinci topa aktarır. Buna esnek çarpışma denir. Tam gaz yol alan bir araç enerjiyi yok edip harcamakla kalmaz, aynı zamanda enerjiyi dönüştürür. Verimli bir araç, mümkün olduğunca fazla enerji toplayan araçtır. Geleneksel fosil yakıt tüketen arabalar bu açıdan başarılı sayılmaz.Yakıttan alınan enerjinin tahminen ancak %15’i aracın hareket etmesine ya da ısıtma ve klima gibi özellikleri çalıştırmaya harcanır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…