Kategoriler
Fizik

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması konusu Fizik alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bakır bir levhaya morötesi ışık düştüğünde elektrik üretilir. Bu “fotoelektrik” etki, Albert Einstein’a kadar gizemini korumuştu. Max Planck’ın enerji kuantalarından esinlenen Einstein, ışık parçacıkları, yani foton fikrini geliştirdi. Einstein ışığın dalga gibi davranmasının yanında foton parçacıkları gibi de davranabildiğini gösterdi. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Mavi bombardıman

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması

Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. 20. yüzyılın başında fizikte yepyeni bir pencere açılmıştı. 19. yüzyılda morötesi ışığın metallerdeki elektronları hareketlendirdiği ve akım oluşturduğu iyi biliniyordu. Bu olgunun anlaşılması sayesinde fizikçiler yepyeni bir dil icat etti.

Fizik alanına ait Fotoelektrik Etki Nedir Foton Parçacıklarının Yarattığı Etkinin Açıklaması konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Metaller mavi veya morötesi ışıkla aydınlatıldığında fotoelektrik etki nedeniyle elektrik akımı üretir ama kırmızı ışıkla aydınlatıldığında üretmezler. Kırmızı ışık parlak bile olsa akım oluşturamaz. Yük akışı, gelen ışığın frekansı metalden metale değişen belli eşikleri aştığında gerçekleşir ancak. Böyle bir eşiğin varlığı, yüklerin yerlerinden oynatılabilmesi için belli miktarda enerjinin birikmesi gerektiğini gösteriyordu. Onları serbest bırakacak enerji ışıktan gelmeliydi ama 19. yüzyılın sonlarında böyle bir şeyin nasıl olabileceği bilinmiyordu. Hareket eden elektrik yükleri ile elektromanyetik dalgalar birbirinden çok farklı fiziksel olaylar gibi görünüyordu ve nasıl birleştirilebilecekleri bir muammaydı. Albert Einstein 1905’te fotoelektrik etkiyi açıklayan radikal bir fikir ortaya attı ve bu çalışması 1921’de ona Nobel Ödülü’nü kazandırdı. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi