Fleming’in Sağ El Kuralı Nedir İndüklenen Akımın Yönünü Kolayca Bulma
Fleming’in Sağ El Kuralı Nedir İndüklenen Akımın Yönünü Kolayca Bulma başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Gece bisiklet sürerken farlarınızı kullanmak için dinamoyu çalıştırdığınız olmuştur. Dinamoda tırtıklı bir çubuk, tekerleğe sürtünerek iki ampul için gerekli olan gerilimi üretir. Bisikleti daha hızlı sürerseniz farlarınız daha parlak ışık yayar. Bu, dinamoda akım indüklendiği için olur. Bu akımın yönü de Fleming’in ünlü sağ el kuralıyla bulunur. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Başparmak kuralı
Fleming’in Sağ El Kuralı Nedir İndüklenen Akımın Yönünü Kolayca Bulma başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Elektromanyetik indüksiyon, elektrik ve manyetik alanların değişik biçimleri arasında geçiş yapmak için kullanılabilir. Bir elektrik şebekesinde iletilen enerjinin kontrol edilmesini sağlayan transformatörlerde ya da yolculuklarda yanımızda taşıdığımız adaptörlerde veya bisiklet dinamolarında hep indüklemeden yararlanılır. Sarılı bir kablonun (bobinin) üstünden değişen bir manyetik alan geçirildiğinde, kablonun içindeki yüklerin üzerinde bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet onları harekete geçirir ve böylece bir elektrik akımı oluşturur.
Fizik alanına ait Fleming’in Sağ El Kuralı Nedir İndüklenen Akımın Yönünü Kolayca Bulma konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Dinamonun küçük metal kabının içinde bir mıknatıs ve bir bobin vardır. Kabın dışına taşan tırtıklı çubuk, tekerleğin dönmesiyle birlikte bobinin içinde yer alan mıknatısı döndürmeye başlar. Dönen mıknatıs değişen bir manyetik alan yaratır. Böylece kablodaki yükler de (elektronlar) hareket etmeye başlar ve bir elektrik akımı oluşur. Bobinde elektromanyetik indüksiyon olgusu ile akım oluşturuldu veya “akım indüklendi” denir. İndüklenen akımın yönünü bulmak için İskoç mühendis John Ambrose Fleming’in adından hareketle “Fleming’in sağ el kuralı” olarak anılan kural kullanılır. Sağ elinizi uzatın ve başparmağınız yukarıyı, işaret parmağınız ileriyi ve orta parmağınız da sol yanınızı gösterecek ve üçü de birbirine dik olacak şekilde açın. Başparmağınızın gösterdiği yönde, yani yukarı doğru hareket eden bir iletken, işaret parmağınızın yönünde bir manyetik alanın etkisinde kalırsa, iletkene orta parmağınızın gösterdiği yönde akan bir akım indüklenir. Üçü de birbirine diktir. Bu basit kural kolayca akılda tutulabilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…