Elektroskop Ne Demektir?
Herhangi bir cisim üzerinde statik bir elektrik var mı yok mu ve eğer varsa bunun – yada + olduğunu anlamak için kullanılan aletin adına Elektroskop denilmektedir. Altın Yapraklı Elektroskop bilinen Elektroskop çeşitlerindendir.
Altın Yapraklı Elektroskop
Herhangi bir iletken çubuğun (bakır, alüminyum, gümüş gibi) ucuna iki adet altın yaprakçık diğer ucuna ise herhangi bir plaka bağlanır. Bu sistem yalıtkan bir tane maddenin (örneğin plastik bir kova) içine bırakılır. Yalnız altın yaprakcıklar yalıtkan maddenin içinde kalacak. Bu sistemi kurduktan sonra üst bölgede bulunan plakaya statik elektrik yüklü bir cisim dokundurulduğunda bu elektrik yalıtkan maddenin içindeki altın yaprakcıklar hareket eder.
Her iki yaprakçık da aynı cins elektrikle yüklendiğinden birbirini iterler ve yaprakçıklar birbirinden uzaklaşıp açılır. Bu, cismin yüklü olduğunu gösterir. Yükün az veya çok oluşuna göre yaprakların açılma miktarı değişir. Yüklü cisim plakaya dokundurularak veya yaklaştırılarak elektroskop yüklenebilir. Yüklü bir elektroskopun işareti bilinirse, yaprakcıkların açılma miktarına göre bir cismin yükünün işaretini de anlamak mümkündür. Birkaç voltluk potansiyel farklarını tespit etmeye yarayan kondansatörlü elektroskopların yanında, bulutlarda statik elektriğin olup olmadığını bulmaya yarayan elektroskoplar da mevcuttur.
Elektroskop Yapımı
Elektroskop yapmak zor bir iş değil. Zaten evinizde elektroskop yapımında kullanabileceğiniz bir çok malzeme bulunmaktadır. Dolayısıyla evde çok kolay bir şekilde basit bir elektroskop yapabilirsiniz. İşte elektroskop yapımı;
Elektroskop Malzemeleri
- 1 Adet herhangi bir şekle sahip cam bir kavanoz
- 1 Adet İnce metal bir tel
- 1 Adet Şişe mantarı
- 1 Adet Çivi
- 2 Adet şerit şeklinde Alüminyum folyo
Elektroskobun Yapılışı
Öncelikle çiviyi şişe mantarının içine batırıp ucunun tamamını dışarı çıkarın. Ardından çivinin ucuna ince metal teli sarın ve bu ince metal tele de 2 adet alüminyum folyoları geçirin. Yaptığınız bu sistemi cam kavanozun içine geçirin. Yalnız alüminyum folyolar kavanozun içinde kalsın. İşte elektroskobumuz hazır. Artık çiviye statik elektrik yüklü bir cisim dokundurduğunuz zaman cam kavanozun içinde alüminyum folyolar hareket edecektir.
“Elektroskop Nedir? Elektroskop Nasıl Yapılır? Evde Basit Elektroskop Yapımı Örneği” için 6 yanıt
Allah razı olsun ♡♥♡♥♡♥:-)
Süpersiniz çok çok güzel teşekkür ediyorum
Süperrr çok teşekkür ederim çok çok güzel
arkadaşlar sizede öneririm çok kolay ve yapması keyif veriyor…
aşkım :* canım ya nerdesiiiin sen yakışıklı 🙂 :* :* :* :*
saol deaha yapmadım ama olcağını tahmin ediyorum