Elektromıknatısların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir Ne İşe Yarar
Elektromıknatısların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir Ne İşe Yarar başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Elektrik ve manyetizma, aynı gücün tezahürleri olsalar bile, sözlükte ayrı yerdedirler. Elektrik yükleri hareket ettiğinde, manyetik bir alan oluştururlar; bir manyetik alan değiştiğinde akım üretir. Akım taşıyan tek bir tel manyetik bir alan oluştursa da, bir demir çekirdeğin etrafına sarılmış sarmal tel daha güçlü bir tane üretir. Mucitler, elektrik motorları, jeneratörler, MRI makineleri, havaya yükselen oyuncaklar, tüketici elektroniği ve günlük yaşamda güvendiğiniz bir dizi diğer paha biçilmez cihaz oluşturmak için elektromanyetik kuvvetlerden yararlandılar. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Ağır Kaldırma için Güçlü Araçlar
Elektromıknatısların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir Ne İşe Yarar başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kaynak: commons.wikimedia.org Normal bir mıknatısı açıp kapatamazsınız, ancak bunu bir elektromıknatısla yapabilirsiniz. Öte yandan, elektromıknatıslar harici bir güç kaynağı olmadan çalışmayacaktır. Ayrıca, tellerinden geçen akım miktarını değiştirerek bir elektromıknatısın gücünü de değiştirebilirsiniz. Oto kurtarma bayileri gibi işletmeler, büyük bir elektromıknatısı açabilir, bir arabayı kaldırmak için kullanabilir, başka bir yere taşıyabilir ve elektromıknatısı keserek aracı başka bir yere bırakabilir. Hurda sahaları ayrıca demir içermeyen malzemelerle karıştırılmış demir ve diğer demirli metalleri ayırmak için büyük elektromıknatıslar kullanır.
Fizik alanına ait Elektromıknatısların Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir Ne İşe Yarar konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Japonya, havada süzülmek ve hareket etmek için elektromıknatıslar kullanan saatte 320 kilometrelik (saatte 200 mil) yükselen bir treni test ediyor. ABD Donanması, fütüristik bir elektromanyetik ray tabancası silahıyla yüksek teknoloji deneyleri gerçekleştiriyor. Mach 6’dan daha yüksek hızlarda mermileri önemli mesafelere ateşleyebilir. Mermiler muazzam kinetik enerjiye sahip olduklarından, çarpma anında patlayıcı kullanmadan hedefleri yok edebilirler. Donanma, uçakların taşıyıcı güvertelerden fırlatılması için tasarlanmış bir elektromanyetik fırlatma düzeneği de test etti. Eski, buharlı mancınıklardan daha hassas olduğu için, taşıyıcılar daha geniş bir uçak çeşitliliği fırlatabilir. Değişen bir manyetik alana yakın bir tel elektrik akımı ürettiğinde, bu fenomene indüksiyon denir. Elektrik motorları, güç jeneratörleri ve transformatörlerin tümü endüksiyon nedeniyle çalışır. Transformatörler elektrik iletiminde kritik öneme sahiptir çünkü tüketicilere giden yolculuk sırasında gerilimi gerektiği gibi artırıp azaltabilirler. Elektrik motorları, oyuncak arabalar, gerçek arabalar, çamaşır makineleri, saç kurutma makineleri ve elektrikli aletler dahil her türlü ekipmanda elektrik akımını mekanik güce dönüştürür. Elektrik jeneratörleri elektrik motorları gibi çalışır, ancak tersi: dönme hareketini elektrik enerjisine dönüştürürler. Dönme hareketi yel değirmenlerinden, buhar türbinlerinden, benzinli motorlardan veya diğer kaynaklardan gelebilir. Bu, küçük gazla çalışan jeneratörlerden şehirlere güç sağlayan dev elektrik tesislerine kadar uzanan ekipmanlar için geçerlidir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…