Doppler Etkisi Nedir Neden Oluşur Uzayda Doppler Etkisi Hakkında Bilgi
Doppler Etkisi Nedir Neden Oluşur Uzayda Doppler Etkisi Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
İleri geri
Doppler Etkisi Nedir Neden Oluşur Uzayda Doppler Etkisi Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Hızla yanımızdan geçip giden ambulansın sireninin perdesindeki azalmayı hepimiz duymuşuzdur. Size doğru yaklaşan bir kaynaktan gelen dalgalar size sıkışarak ulaşır ve sanki daha yüksek bir frekansı varmış gibi gelir. Benzer bir şekilde sizden uzaklaşan bir kaynaktan yayılan dalgalar da size genişleyerek ve gecikerek gelir; frekansı da düşer. Buna Doppler etkisi denir. Bu etkiden yararlanılarak otomobillerin hızları, kanın akışı ve yıldızlar ile galaksilerin hareketleri ölçülür. Yolda yürürken yanınızdan bir ambulans hızla geçtiğinde siren sesi inceyken yanınızdan geçtikten sonra kalınlaşır. Sesin tonundaki bu değişime, 1842’de keşfeden Avusturyalı matematikçi ve gökbilimci Christian Doppler‘in adından hareketle “Doppler etkisi” denir. Bu etki, yayın yapan aracın size, yani gözlemciye göre hareket ediyor oluşundan kaynaklanır. Araç yaklaşırken ses dalgaları yığılır, dalga cepheleri arasındaki uzaklık azalır ve ses tizleşir. Hızla uzaklaşırken de dalga cephelerinin size ulaşması gecikir, araları açılır ve ses kalınlaşır. Ses dalgaları sıkıştırılmış hava titreşimleridir.
Fizik alanına ait Doppler Etkisi Nedir Neden Oluşur Uzayda Doppler Etkisi Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Size doğru yaklaşan bir platformdan, diyelim ki bir el arabasının içinden, biri size doğru her üç saniyede bir top atıyor olsun. Araba size doğru yaklaşırken topların size varış aralıkları üç saniyeden azıcık daha kısa olacaktır, çünkü her yeni atış bir öncekine oranla biraz daha yakından yapılacağından topun havada harcadığı süre kısalacaktır. Dolayısıyla topları yakalayana göre topların geliş aralıkları daralacaktır. Aynı şekilde araba uzaklaşırken de topların varış aralıkları arttığından, her top bir öncekine göre havada daha çok zaman harcayacaktır. Bu nedenle de topların zaman aralıkları açıklacaktır. Doppler etkisi birbirine göre hareket eden her nesnede görülür. İlerleyen arabadaki kişi siz olsaydınız ve topu atan kişi de durarak atıyor olsaydı, sonuç yine aynı olurdu. Doppler etkisinin hız ölçme yöntemi olarak da birçok uygulaması vardır. Tıpta kanın akış hızının ölçülmesinde ve hız yapan sürücülerin yakalanmasını sağlayan yol kenarı radarlarında da kullanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…