Buharlaşma Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Buharlaşma Örnekleri
Buharlaşma Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Buharlaşma Örnekleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Nasıl Gerçekleşir?
Buharlaşma Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Buharlaşma Örnekleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Su her üç haliyle, yani sıvı, gaz (su buharı) ve katı (buz) halleriyle, insanın yaşadığı çevrenin önemli bir parçasıdır Bir su kütlesinin üstündeki su molekülleri sıvı halden gaz haline dönüştüğünde buna buharlaşma denir. Atmosferimizdeki nemin büyük çoğunluğunu, okyanuslarda, göllerde ve nehirlerdeki buharlaşma sağlar.
Fizik alanına ait Buharlaşma Nasıl Gerçekleşir? Günlük Hayattan Buharlaşma Örnekleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bu dönüşüm için ısı gerekir Su molekülleri ısınırken yoğun bir hareketlilik içine girer Bazıları kendilerini diğer sıvı moleküllerine tutturan güçlü bağlardan kurtulur; bu kaçaklar buhardır. Göllerden, okyanuslardan, topraktan ve diğer kaynaklardan buharlaşan su molekülleri atmosfere yükselerek bulutları meydana getirir. Buharlaşma olayı sonunda, sıvı moleküllerinin kimyasal özellikleri değişmez. Moleküllerin sıvı yüzeyinden dışarıya çıkabilmeleri için, sıvının yüzey gerilim kuvvetlerine karşı bir iş yapmaları gerekir. Moleküller bu işi, kendi enerjilerinden harcayarak yaparlar. Öte yandan sıvı molekülleri de gaz molekülleri gibi değişik hareket enerjilerine sahiptirler. Hızlı hareket eden moleküller, sıvı yüzünden daha kolay kaçabilirler. Bunun sonucu olarak sıvıyı oluşturan moleküllerin ortalama hareket enerjileri giderek azalır ve sıvının sıcaklığı düşer. Böylece kendi kendine buharlaşan bir sıvı, buharlaşmayla soğur. Kesilmiş bir karpuzun, güneş altında soğuması; terleyen bir kişinin daha sonra üşümesi bu yüzdendir. Alkol ya da kolonya gibi alkollü sıvılar oda sıcaklığında bile kolayca buharlaştıklarından, kolonya sürülen cilt serinler. Yağlı bir çorbanın geç soğumasının nedeni, yüzeyde toplanan yağ tabakasının, su moleküllerinin yüzeyde çıkmasını bir başka deyişle buharlaşmayı önlemesidir. Buharlaşan bir sıvının sıcaklığı sabit tutulmak istenirse ona, dışarıdan ısı enerjisi verilmelidir. Her sıvı belirli bir basınç altında, kaynama sıcaklığından sonra buharlaşmaya başlar. Buna göre katı cisimler de önce ergitilip kaynama sıcaklığına kadar ısıtılarak buharlaştırılabilirler. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…