Bernoulli İlkesinin Günlük Yaşamdaki Uygulama Alanları – Örnekler
Bernoulli İlkesinin Günlük Yaşamdaki Uygulama Alanları – Örnekler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bir akışkanın (sıvı ya da gaz) hareketi, düşük basınç alanına girdiğinde hızlanır Yani, hızlı hareket eden akışkanlar yavaş hareket edenlere oranla daha az basınç ortaya çıkarır Bu basınç farklılıkları, uçurtmanın uçmasını, parfüm şişesinin püskürtme yapmasını ve teknelerin suda dönüşünü sağlamak üzere kullanılır. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
YELKENLİ
Bernoulli İlkesinin Günlük Yaşamdaki Uygulama Alanları – Örnekler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. İsviçreli bilim insanı Daniel Bernoulli tarafından 1738’de ortaya atılan bu öngörü, enerjinin korunumu yasasıyla birebir uyumludur. Hızlı hareket eden bir akışkan kinetik enerji kazanırken, bir tür potansiyel enerji olan içsel basıncını kaybeder. Bernoulli bu özelliği, ilk olarak farklı çaplardaki borulardan geçen suyu gözlemleyerek araştırmıştır Belli bir uzunluktaki borudan belli bir süre içinde geçen suyun miktarı borunun daralıp genişlemesiyle değişmez. Sadece, dar yerlerde daha az içsel baskıyla daha hızlı hareket eder.
Fizik alanına ait Bernoulli İlkesinin Günlük Yaşamdaki Uygulama Alanları – Örnekler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Usta denizciler nasıl tramola yapılacağını bilirler ama bu tekniğin işlemesini sağlayan fizik kuralı karmaşıktır. Yelkende oluşan farklı basınç alanları burada önemli bir faktördür. Rüzgâr üstüne dönük bir teknede, hava akımı yelkenin etrafında bölünür; yelkenin rüzgârın estiği yöne doğru dışa kavisli tarafı rüzgâr için daha uzun bir yol oluşturur ve burada rüzgâr yelkenin içbükey tarafına oranla daha hızlı geçer. Hızlı hareket eden hava alçak basınçlı bir alan yaratınca, yelkenin içbükey kısmındaki yüksek basınçlı hava yelkeni iterek yönünü değiştirir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…