Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Yaratıcı drama 3 aşamdan oluşmaktadır. Bunlar ısınma/hazırlık aşaması, canlandırma aşaması ve değerlendirme/tartışma aşamasıdır. Bunlar 1 saat ila 3 saat arasında bir zaman almaktadır. Şimdi bunlara teker teker bakalım.
Yaratıcı Dramada Isınma-Hazırlık Aşaması
Adından da anlaşılacağı gibi gruptaki üyelerin dramaya yakınlık duymasını, alışmasını ve bir sonraki aşamaya hazırlık yapmalarını sağlamak. Bu aşama daha çok spor, dans gibi bedenin harekete geçirildiği aşamadır. Grup lideri/eğitmeni önderliğinde tanışma, uyum sağlama, etkileşim, güven duyma özellikleri kazandırılır.
Yaratıcı Dramada Canlandırma Aşaması
Farklı bir kişinin kimliğine bürünüp geçmiş bir olayı göstererek yaşatmaktır. Bu canlandırmalar tek bir kişi olabileceği biri birden fazla kişi veya gruplar halinde de olabilir. Rol yapma (pandomim) ve doğaçlama bu aşamadadır.
Rol Oynama (Pandomim) Nedir?
Önceden belirlenmiş kurallar dahilinde özgür olarak oyun kurma ve oyunu geliştirme çalışmalarıdır. Yaratıcılık çok çok önemlidir.
Doğaçlama Nedir?
Belirlenmiş bir konudan yola çıkarak belli bir hedefe doğru aşama aşama yol alınır. Hem bireysellik hemde yaratıcılık çok önemlidir.
Yaratıcı Dramada Değerlendirme-Tartışma Aşaması
Yaratıcı drama sonunda elde edilen sonuçlar değerlendirilir. Üyeler duygularını, düşüncelerini ve kazanımlarını paylaşırlar.
Yaratıcı Dramada Kullanılan Araç ve Gereçler
Yaratıcı dramada hemen hemen her şey araç-gereç olarak kullanılabilir. Bir bastonun kılıç, bir düğmenin dinleme cihazı, bir kalemin mekik v.b. olarak kullanılması gibi. Ama CD, DVD, video gibi müzik araçları başta olmak üzere en çok poster, karton, kukla, boya, kitap, dergi, gazete, oyuncak, afiş, broşür gibi araç ve gereçler kullanılmaktadır.