Ünsüz Benzeşmesi ne anlama gelir, Ünsüz Sertleşmesi ne demektir, Ünsüz Benzeşmesi örnekleri nelerdir, Ünsüz Benzeşmesine örnek verir misiniz, Ünsüz Sertleşmesi örneklerle konu anlatımı, Ünsüz Benzeşmesi hakkında kısaca bilgi.
Ünsüz Benzeşmesi (Ünsüz Sertleşmesi)
P, ç, t, k, f, h, s, ş harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir. Buna göre; c-ç, d-t, g-k olur.
Örnek
- Kebap-cı…kebapçı,
- Yavaş-ca…yavaşça,
- Ayak-cak…ayakçak,
- ayak-da…ayakta,
- yurt-dan…yurttan,
- ses-deş…sesteş,
- yap-dı…yaptı,
- aç-dır…açtır,
- at-gı…atkı,
- seç-gin…seçkin,
- çalış-gan…çalışkan,
- kıs-gaç…kıskaç…
- kitap-da kitapta…
NOT : Bu kural, sayıların rakamla yazılışlarında da geçerlidir. Buna göre rakamlar okunur ve okunuşu p, ç, t, k, f, h,s, ş harflerinden biriyle biterse, ekler de sertleşir. Buna uyulmazsa yazım yanlışı yapılmış olur. Örnek : Saat 3’de geldim. (Yanlış), Saat 3’te geldim (Doğru)
Özel durumlar
1. Bazı birleşik kelimelerin bu kurala uymadığı görülür : Dikdörtgen, Akciğer… 2. Bazı matematik terimlerinin bu kurala uymadığı görülür: Üçgen, beşgen.. 3. -De, da bağlacı, başlı başına bir kelime olduğu için p, ç,t,k,f,h,s,ş harfleriyle biten kelimelerden sonra gelse bile sertleşme kuralına uymaz. Zaten de, da bağlacını -d, -d ekinden ayıran en önemli özelliklerden biri de budur. Örnek: Gitsek de olur, gitmesek de.
Farklı örnekler
Sözcük: Ek: Yazılışı:
Kayık -cı Kayıkçı
Piş -gin Pişkin
Ağaç -dan Ağaçtan
Üç -de Üçte
Simit -ci Simitçi
Çorap -ci Çorapçı
Sabah -cı Sabahçı
Dolap -de Dolapta
Taş -gin Taşkın