NATO Hakkında Yazı
Kısa ismi NATO olan örgütün orjinal ismi “North Athlantic Traty Organization” şeklindedir. Türkçe ismi ise “Kuzey Atlantik Antlaşması”dır. NATO 1949 tarihinde kurulmuştur. Birleşmiş Milletler Örgütüne bağlı olan milletlerden bazıları kendilerini savunmak için bu örgütü kurdular. Böylece birleşme ve dayanışma ile kendilerini savunabileceklerdi.
İlk etapta NATO’ya bağlı olan ülkeler; ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Hollanda, İzlanda, Norveç, Portekiz ve Danimarka’dır. Ülkemiz NATO’ya 1952 tarihinde katılmıştır. Türkiye’den sonra ise Yunanistan, Batı Almanya ve İspanya NATO’ya katılmıştır.
NATO’nun Amacı
Nato’nun kuruluş amacı, dünyanın herhangi bir tarafından ve özellikle kominisit ülkelerden gelecek saldırı ve tehlikelere karşı savunmaktır. Üye devletler arasında, savunmaya dayalı işbirliği/yardımlaşma ve dayanışma vardır. Nato’ya üye devletlerden birisi saldırıya uğrasa, diğer üye devletler bu saldırının kendilerine de yapıldığını kabul ederler. Saldırıya uğrayan devletin yanında savunma tedbirleri alırlar. Gerekirse saldıran devlete karşı birlikte savaşırlar. Birbirlerine her türlü savunma ve savaş malzemesi yardımında bulunurlar. Daima üye devletler birbirlerini korur ve kollarlar. Böylece milletlerarası huzur ve güvenliği, sosyal gelişmeyi, ülkelerin bağımsızlığını korur. Bu düzeni bozmak isteyenlere karşı daima hazır caydırıcı bir güçtür.
Nato Organları
NATO Konseyi
Üye ülkelerin devamlı temsilcilerinden veya dışişleri bakanlarından meydana gelir. Konsey toplantısına Nato Genel Sekreteri başkanlık eder. Bu toplantılarda askeri, siyasi, ekonomik ve kültür konuları görüşülür.
Sekreterya
Genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarından meydana gelir. Nato’nun günlük işlerini yürütür.
Askeri Komite
Nato’ya üye devletlerinin Genel Kurmay Başkanlarından meydana gelir. Nato Konseyine bağlıdır. En yüksek askeri kuruldur. Bu kurulda savunma sorunları görüşülür. Askeri Komite içinde “DAİMİ GRUP” adlı üçlü bir grup vardır. Bu grup, yürütme organı görevini yapar. Gerektiğinde Nato komutanlarına emir verir.
NATO Komutanlıkları
- Avrupa Yüksek Komutanlığı
- Atlantik Yüksek Komutanlığı
- Manş Komitesi Komutanlığı
- Amerika, Kanada Bölgesi Komutanlığı
Nato müşterek manevraları denizlerde ve karalarda belli zamanlarda yapılır. Böylece yeni silahlar ve savaş taktikleri denenir. Ordu Savaş tekniğinin yenilikleri ile donatılır ve daima savaşa hazır duruma getirilir. Natoya üye ülkelerin Nato’ya ait silah ve cephaneleri, araç ve gereçleri, birbirleri arasında savaş malzemesi olarak kullanılamaz.
NATO Gününün Kabul Edilmesi
Nato’ya üye ülkeler, 4 Nisan gününü, “NATO GÜNÜ” olarak kabul etmişlerdir. Bu günde okullarımızda ve yayın organlarında Nato tanıtılır. Nato’nun amaçları ve çalışmaları hakkında bilgi verilir. Barışın sağlanması, ülkelerin birbirlerine karşı saygılı olması, yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanması bakımından Nato’nun önemli bir kuruluş olarak görev yaptığı belirtilir.