Mimar Sinan’ın Geride Bıraktıkları
Mimar Sinan dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mimarlarından birisidir. Mimar Sinan, yapıtları ve kişiliği ile dünyanın en önemli mimarlardan biri olarak hakkında araştırma ve kitaplar dolu yazı yazılsa bitmez.
Mimar Sinan’ın En Önemli Eserleri
Mimar Sinan’ın bilinen toplam 375 eseri vardır. Mimar Sinan’ın eserleri şunlardır; 48 hamam, 92 camii, 57 medrese, 52 mescit, 36 saray, 22 türbe, 20 kervansaray, 17 imaret (hayır kurumu), 8 köprü, 8 mahzen, 7 darül-kurra (Kur’an eğitimi verilen yer), 3 hastane ve 5 su yolundan oluşmaktadır.
Mimar Sinan başmimar olmadan önce yaptığı 3 eser de şunlardır; Halep’te Hüsreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesi’dir.
Mimar Sinan başmimar olduktan sonra yaptığı ilk 3 eser şunlardır; İstanbul’daki Şehzade (Mehmed) Camii, Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii ve en önemli eserlerinden biri olarak anılan Süleymaniye Camii’dir.
Mimar Sinan’ın Çıraklık Eseri ve Ustalık Eseri
Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak nitelendirdiği eseri Şehzade Mehmet Camii olarak da bilinen Şehzade Cami’dir. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan bu cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yapılmıştır.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri ise Selimiye Camii’dir. 2. Selim tarafından Edirne’de yapılmıştır.