Manzum Hikaye Ne Demektir?
Manzum Hikayeler nazım biçiminde yazılırlar. Yani düz yazı şeklinde yazılan hikayelerin şiir şeklinde yazılmış halidir diyebiliriz. Manzum Hikayeler didaktik şiir özelliklerini taşırlar. Manzum Hikaye Tanzimat döneminden sonra çıkmıştır. Manzum Hikayenin özelliği kafiyeli ve redifli olmasıdır. Manzum Hikayelerin amacı bir olayı anlatmak yada nasihat vermektir.
Manzum Hikaye Yazarları ve Manzum Hikaye Eserleri
İlk Manzum Hikaye yazarlarına örnek olarak Recaizade Mahmud Ekrem ve Muallim Naci verilebilir. Ama Manzum Hikayelerin en etkili yazarları İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy ve Tevfik Fikret’tir. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan Küfe, Seyfi Baba, Mahalle Kahvesi gibi eserler Manzum hikayelere örnek olarak verilebilir. Bunun yanı sıra Beş Hececiler de bu türe önemli katkılarda bulunmuşlardır. Düşündürücü ve eğitici manzum hikâyelere örnek olarak ise Yahya Kemal Beyatlı’nın Nazar isimli eserini örnek verebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar
Manzum Hikaye Özellikleri Nelerdir?
- Manzum hikayeler edebi metinlerdir.
- Konu ve özellik bakımından hikâye ile aynı özellikleri gösterirler.
- Manzum hikâyelerde şair ya bir olayı anlatır ya da bir öğüt verme çabası içindedir.
- Manzum hikâyeler genellikle bir çevre tasviriyle başlar, ardından o çevrede bulunan kişiler anlatılır. Daha sonra ise olay anlatılır. Amaç okuyucuya bu bölümde ders veya öğüt vermektir.
- Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hikâye ile benzer özellikler gösterir.
- Manzum hikâyeler düşündürücü ve eğiticidir.
- Manzum hikâyeler birçok bölümden oluşur. İlk bölümde anlatılmak istenen olaydan ve kişilerden bahsedilir. İkinci bölümde ise olaylar anlatılır ve örneklerle tasdik edilir. Üçüncü bölümde ise olay son bulur ve okuyucuya ders vermeyi güden cümleler yer alır.
- Manzum hikâyede her olay işlenebilir. Sıradan olaylar, sosyal olaylar vs.
- Manzum hikâyeler dörtlük , beyit, bent şeklinde de yazılabilir.
- Mensur hikâyeden (düzyazı) hiçbir farkı yoktur. Kişiler, zaman, mekân, olay bu hikâyelerde de vardır. Tek farkı şiirsel olması, dizeleri, kafiye ve redifleridir.
Sponsorlu Bağlantılar