Türkiye’nin Matematik Nedir? Türkiye’nin Özel Konumu Nedir?
Türkiye’nin Matematik Konumu, normal şartlarda 6. sınıf konusudur ve bizler bu yazımızda sizlere bu konuyu aktaracağız. Türkiye’nin Matematik ve Özel Konumu konusunun içeriğinde ise paralel nedir, paralellerin özellikleri, meridyen nedir, meridyenlerin özellikleri, Türkiye’nin matematik konumu, Türkiye’nin özel konumu başlıklarını işleyeceğiz.
NOT: Eğer Türkiye’nin Matematik ve Özel Konumu konusu ile ilgili sizlere aktardığımız bilgilerde yanlış olduğunuz düşündüğünüz hususlar varsa lütfen yorum bölümünden bizlere bildirin. Amacımız en doğru bilgiyi okuyucularımıza aktarmaktır.
Türkiye’nin Matematik ve Özel Konumu Konu Anlatımı
Paralel Nedir?
Ekvator’a paralel olarak geçtiği düşünülen dairelere Paralel denir. Başlangıç paraleli (0°) ve en büyük paralel dairesi Ekvator’dur. Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya’yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir. Ekvator’un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir.
Paralel ve Özellikleri Nelerdir?
Ekvator‘a paralel olarak geçtiği düşünülen dairelere paralel denir.
Başlangıç paraleli (0°) ve en büyük paralel dairesi Ekvator‘dur.
Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya’yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir.
Ekvator’un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir.
Ekvator yıl boyunca gece ile gündüz eşitliğinin yaşandığı, çizgisel hızın en fazla, yer çekiminin en az olduğu paralel dairesidir.
Paraleller, Ekvator’dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir.
90 tane Kuzey Yarım Küre’de 90 tane Güney Yarım Küre’de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır.
Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır.
Bazı paralel dairelerinin özel isimleri vardır:
0° paraleli | Ekvator |
23°27′ kuzey paraleli | Yengeç Dönencesi |
23°27′ güney paraleli | Oğlak Dönencesi |
66°33′ kuzey paraleli | Kuzey Kutup Dairesi |
66°33′ güney paraleli | Güney Kutup Dairesi |
90° kuzey paraleli | Kuzey Kutup Noktası |
90° güney paraleli | Güney Kutup Noktası |
Birbirini takip eden iki paralel arasındaki uzaklık her yerde eşittir ve yaklaşık 111 km’dir.
Meridyen Nedir? Meridyen Özellikleri Nelerdir?
Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve paralelleri dik olarak kesen yarım çemberlere meridyen denir. Meridyenler, 360° olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere’ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi’nden geçer. Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir.
180 tane doğuda, 180 tane batıda olma üzere toplam 360 tane meridyen yayı vardır. Dünya’nın şeklinden dolayı tüm meridyenler kutup noktalarında birleşirler ve birbirlerini kesmezler. Buna bağlı olarak tüm meridyenleri uzunlukları aynıdır. İki meridyen arasındaki uzaklık, sadece Ekvator üzerinde 111 km’dir. Bu uzaklık, Dürya’nın şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe azalır ve kutup noktalarında sıfır olur.
İki meridyen arasındaki zaman farkı 4 dakikadır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe meridyenler arasındaki uzaklık azaldığı hâlde zaman farkı değişmez. Aynı meridyen üzerinde bulunan tüm noktalarda yerel saat aynıdır. Çünkü aynı meridyen üzerindeki bütün noktalar Güneş’in karşısında aynı anda geçerler. Meridyenler, Dünya üzerindeki herhangi bir yerin matematik konumunun belirlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca meridyenler yardımıyla; Dünya üzerinde iki yer arasındaki yerel saat farkı da bulunabilir.
Türkiye’nin Matematik Konumu ve Sonuçları Nelerdir?
Kuzey Yarımküre’nin Orta Kuşağı’nda yer alır. Başlangıç Meridyeni’nin (Greenvvich) doğusundadır. En kuzeyi (42° Kuzey) ile en güneyi (36° Kuzey) arasındaki kuş uçuşu uzaklık, yaklaşık 666 km’dir (42° – 36°=6° 6×111 =666 km). En doğusu (45° Doğu) ile en batısı (26° Doğu) arasında, 76 dakikalık zaman farkı vardır(45°-26°= 19° 19×4’=76′).
Orta Kuşak’ta yer aldığı için yıl içinde dört mevsimi belirgin olarak yaşar. Kuzeyden esen rüzgarlar hava sıcaklığını düşürürken, güneyden esen rüzgarlarise hava sıcaklığını arttırır.
Türkiye’nin Özel Konumu ve Sonuçları Nelerdir?
Dünya üzerinde bir yerin veya bir ülkenin kıtalara, okyanuslara, denizlere, işlek ticaret yollarına, boğazlara, kanallara, ekonomik ve siyasi teşkilatlara, komşularına göre konumu ile yer şekilleri ve yükselti özellikleri o yerin özel konumunu belirler.
Üç kıtanın (Asya, Avrupa, Afrika) birbirine en yakın olduğu yerde bulunur. Üç tarafı denizlerle (Karadeniz, Ege Denizi, Akdeniz) çevrili bir yarımadadır. Marmara Denizi’ne sahiptir. Önemli ticaret yollarına ve boğazlara sahiptir (İstanbul ve Çanakkale Boğazları). Bu durum Türkiye’nin jeopolitik önemini artırmıştır. Gelişmiş Avrupa ülkeleri ile zengin petrol yataklarına sahip Orta Doğu ülkeleri arasında yer alır.
Ortalama yükseltisi fazladır (1132 m). Batıdan doğuya doğru gidildikçe yükselti artar.
Dağlar genelde doğu-batı yönünde uzanır. Sıcaklık ortalamaları batıdan doğuya gidildikçe azalır. Yer şekillerinin çeşitli olması, farklı iklim tiplerinin görülmesine neden olur. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle, tarihsel ve kültürel bakımdan çok zengindir.