Kategoriler
Coğrafya

Marmara İklimi Nedir? Marmara İkliminin Özellikleri

Marmara İklimi Ne Demektir? Nerelerde Etkilidir?

İsmini Marmara Bölgesinden alan Marmara iklimi, Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesinin kuzey bölümünü kapsar. Etkili olduğu şehirler ise Balıkesir, Bursa, Çanakkale,Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova’dır. Aslında Marmara iklimi bir geçiş iklimidir. Ülkemizde varlığını gösteren Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim arasında bir geçişdir.

Bunu en net bitki örtüsünde görmekteyiz. Çünkü Marmara ikliminin hüküm sürdüğü yerlerin alçak kesimlerinde Akdeniz iklimi bitki örtüsü görülmekte. Yüksek kesimlerinde ise Karadeniz iklimi bitki örtüsü görülmektedir. Bir geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesi’nde Akdeniz ikliminin etkisi güneyden kuzeye doğru giderek azalır. İç kesimlerdeki Bilecik yöresiyle Ergene Havzasına doğru ise step ikliminin özellikleri görülür.

Sponsorlu Bağlantılar

Marmara İkliminin Özellikleri

Kesintisiz dağ engelleri olmadığından bölgenin birçok kesimi Balkan Yarımadasının, bazı kesimleri de İç Anadolu Bölgesi’nin etkilerine açıktır. Bu nedenle bazı kışlar bölgenin kıyılarını bile etkileyen soğuk baskıları, bazı yazlar ise ağır sıcak dalgaları görülür. Kıyı boyunca 5–6 °C olan en soğuk ay ortalama sıcaklığı iç kesimlere doğru gidildikçe azalır.Karasal etkilere açık Tekirdağ 4,3 °C ile öteki kıyı yerleşmelerine göre daha düşük bir ortalamaya sahiptir. Güney Marmara Bölümü’nde de en soğuk ay ortalamaları yaklaşık 5 °C dir. En sıcak ay ortalamaları hiçbir yerde 21 °C’nin altına inmediği gibi hiçbir yerde de 25 °C’yi bulmaz.

Marmara iklimi nedir özellikleri

Marmara Bölgesi’nde günümüze değinen düşük sıcaklık Bursa’da -25,7 °C (9 Şubat 1929), en yüksek sıcaklık ise Balıkesir’de 43,7 °C (23 Ağustos 1958) olarak saptan-mıştır. Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde 500-1.00 mm arasında değişir. Bölgede ortalama kar yağışlı gün sayısı genellikle 10 günden azdır. İç kesimlerde bulunan ve İç Anadolu’ya yakınlığı iklim olaylarına yansıyan Bilecik’te ise kar yağışlı gün sayısı 19,5 gündür.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi