Karbon Döngüsü Tanımı
Karbon döngüsünü kısaca tanımlarsak karbonun atmosferdeki devirdaim olayı diyebiliriz. Yani havadaki karbon asla kaybolmaz. Sürekli canlılar arasında bir devirdaim halindedir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) raporuna göre 2015 yılında atmosferdeki karbondioksit oranı milyonda 400 parçacığa ulaştı. Yeni ölçüm, 1760-1820 arasındaki Sanayi Devrimi’nden bu yana ise karbondioksit yoğunluğunun yüzde 44 arttığını gösteriyor.
Karbon Döngüsünün Oluşumu
Bilindiği gibi bitkiler yaşamlarını devam ettirebilmeleri için fotosentez olayına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle bitkiler, fotosentez ile karbondioksiti bünyelerine alırlar. Bu karbondioksit fotosentez sonucu oksijen olarak dışarı çıkar. Yani bitkiler fotosentez yaparken karbondioksit alıp havaya oksijen bırakırlar.
Bitkilerin dışarı saldığı bu oksijeni ise insanlar ve hayvanlar solunum için kullanırlar. İnsanların ve hayvanlar aldıkları bu oksijeni besinleri yakmak için kullanırak bunları enerjiye dönüştürürler.
Yani bitkiler fotosentez yaparken karbondioksit alıp havaya oksijen bırakırlar. Bu şekilde karbon sürekli olarak devirdaim eder. Yani bir döngü içindedir. Diğer yandan canlı ölüleri, atıklar, kömür, petrol v.b. yakıtlar ile oluşan karbondioksit de yine atmosfere karışarak döngüye dahil olurlar.
Atmosferdeki karbon döngüsünü dengede tutmak ve korumak gerekir. Bunun içinde yeşil alanları korumak ve artırmak gerekir. Eğer bu dengeyi koruyamazsak sera etkisi gibi bir çok felaket ile karşı karşıya kalırız. Çünkü karbonun sıcaklığı tutma özelliği vardır.