Ekosistem Zincirleme Bir Reaksiyondur
İster bilinçli olsun ister bilinçsiz olsun insanların çevreye verdikleri zararlar çok ciddi. Çünkü ekosistem, birbiri ile bağlantılıdır. Diğer bir deyişle kapalı bir döngü var. Örneğin havadaki karbondioksidin artmasının sera etkisi yapması ve bu sera etkisi nedeni ile canlıların varlıklarının dona ermesi, bununla bağlantılı olan başka canlıların sayısının artması ve bu fazlalıktan dolayı çevreye zarar vermesi v.b. Gördüğünüz gibi ekosistemde bir tane unsuru bozduğunuz zaman silsile şeklinde bu zarar daha da büyümekte. Ekosistemdeki bozulmanın sonuçlarını 4 başlıkta toplayabiliriz. Bunlar;
1 – İklim Değişmesi
2 – Erozyon Artması
3 – Su Kaynaklarının Azalması
4 – Biyoçeşitliliğin Azalması
Ekosistemin Bozulmasının Sonuçları
1 – İklim Değişikliği
Doğada bir çok farklı yaşam ortamları vardır. Çöl, orman, göl, deniz gibi yaşam alanlarının kendine özgü iklimi, sıcaklığı, nem oranı, tuzluluk oranı, yaşayan canlı türleri ve sayıları, bu canlıların özellikleri ve yaşam şekilleri v.b. vardır. Dolayısıyla ekosistemdeki dengenin bozulması demek bütün bunların zincirleme olarak bozulması demektir. Dolayısıyla insanın doğaya verdiği küçük bir zararın sonucu çok büyük olabilir. Örneğin ağaçların kesilerek o bölgenin çöle dönmesine neden olduğu gibi. Bu da ilk olarak iklimin değişmesine neden olur.
2 – Erozyonların Artması
Erozyon, kısaca toprağın rüzgar ve suyun da etkisiyle taşınması olayıdır. Toprak ise hem insanların hemde diğer canlıların en önemli besin kaynağıdır. İnsanoğlu için ise toprak bir zenginliktir. Bir toprağın erozyona uğramaması için o toprağın üzerindeki bitki örtüsünün zengin olması gerekir. Eğer toprak üzerindeki bitki örtüsü zengin değilse erozyon meydana gelir. Dolayısıyla toprak üzerindeki ağaç gibi bitki örtüsü yok olursa ya da zayıflatılırsa o bölgede erozyon olur. Bunu yapanlarda şüphesiz insanlardır. Sonuç olarak insanoğlu yeryüzündeki ormanları ve bitki türlerini yok ederse erozyonlar artar.
3 – Su Kaynaklarının Azalması
Bir ekosistemin bozulması su kaynaklarının da azalmasına neden olur. Örnek olarak insanoğlu mevcut bir ormanı yok etmesi demek o bölgenin artık daha az yağış alması demek. Bu da doğrudan su kaynaklarının azalması demektir.
4 – Biyoçeşitliliğin Azalması
Bütün canlılar enerji ihtiyaçlarını beslenerek karşılarlar. Enerji olmadan da canlıların yaşaması mümkün değildir. Gerekli olan bu besinleri ise birbirlerine yani besin zincirine borçlular. Bu nedenler bir canlının varlığı birden fazla canlı için çok önemlidir. Dolayısıyla ekosistemdeki bir canlının yok olması ya da azalması demek o canlı ile besin zinciri bağlantısı olan diğer canlılarında varlığını ve sayısını tehlikeye atmak demektir.