Ekosistemin Bozulma Nedenleri
Ekosistemdeki bozulma iki türlüdür. Bunlar deprem, sel, yanardağ patlaması gibi doğal kaynaklı bozulmalar ve nüfusun artması, sanayileşme gibi insan kaynaklı bozulmalardır. Şimdi gelelim bunları kısaca açıklamaya.
1 – Doğal Kaynaklı Bozulmalar
Ekosistemde bölgenin şartlarına göre deprem, yanardağ patlaması, sel, kasırgalar, tayfun gibi doğa olayları gerçekleşmektedir. Zaten Türkiye’nin de büyük bir bölümü deprem kuşağındadır. Ayrıca deprem sonuçlarında sel, kasırga gibi afetlerde peş peşe gelmekte. Bütün bunlarda yeryüzünün şekillerini, o bölgede yaşayan canlıların durumu ve sayısı gibi bir çok sonuç doğurmaktadır. Ya da yanardağ patlaması sonucu ortaya çıkan gazlar hem insanları hem hayvanları hemde bitkileri kısacası bütün canlıları etkilemektedir.
2 – İnsan Kaynaklı Bozulmalar
Maalesef insanların ekosisteme verdiği zarar doğal kaynaklı zararlardan çok daha fazladır. Zaten yukarıda bahsettiğimiz doğal afetlerin bazılarında da insan etkisi vardır. İnsan kaynaklı bozulmaları kısaca 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
A – Nüfus Artışı
Artan nüfus, yaşanılan çevreyi çok ciddi şekilde etkilemektedir. Çünkü insanların beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yaşadığı çevreye zarar vermekteler. Örneğin yeşil alanı yok etme, sıcaklığı artması, çevre kirliliği v.b.
B – Sanayileşme
İnsanların sanayileşme ihtiyacı çevreye ciddi anlamda zarar vermekte. Fabrika ve enerji santrallerinden çıkan zararlı gaz ve atıklar başta o bölgede yaşayan canlılar olmak üzere ekosistemi yok etmekte. Ayrıca bu durum dünyanın da ısı dengesini bozarak ısının artmasına neden oluyor ve sera etkisi, asit yağmurları gibi biçok zararlı durum yaşanmakta.
C – Doğal Kaynakların Bilinçsiz Kullanımı
İnsanlar yaşamlarını devam ettirmek ve refah seviyelerini artırmak için yeni ve daha fazla ihtiyaçlar çıkarmaktalar. Bunu yaparken de çevreye zarar veriyorlar. Örneğin daha fazla ev ya da tarım alanı ya da daha fazla odun ihtiyacı için ormanların kesilmesi, toprakta kimyasal gübrelerin kullanılması, kalitesiz kömür kullanarak havayı kirletmesi v.b.