Kategoriler
Coğrafya Tarım ve Hayvancılık

Akdeniz Bölgesinde İklim Nasıldır? Akdeniz Bölgesinin İklim Özellikleri

Akdeniz Bölgesinin İklimi

Bildiğiniz gibi Akdeniz Bölgesi Türkiye’nin güneyinde bulunur. Genel olarak Akdeniz ikliminin özellikleri yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olmasıdır. Ama Akdeniz Bölgesinde bulunan dağlar bu özelliklerin yani Akdeniz Bölgesi ikliminin farklılıklar göstermesine neden oluyor. Bu nedenle iç kesimlerde genellikle karasal iklim görülmektedir.

Akdeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Bilindiği gibi Akdeniz Bölgesinin bitki örtüsü makidir. Fakat coğrafi bölge olarak bakıldığında komşu coğrafi bölgelere yakın olan yerlerde maki bitki örtüsü etkisini yitirmektedir. Bunun dışında bazı yüksek ormanlık alanların olduğu ve bu ormanlık alanların arkasında kalan yerlerde karasal iklim etkisi de görülmektedir. Ama bu gibi yerlerde görülen karasal iklimin sertliğini Akdeniz düşürmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner. Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiye’nin ortalama sıcaklığı en yüksek noktası da buradadır Mersin kent merkezinin ortama sıcaklığı yıllık 22 °C dir. Bu sayede turizm gelişmiştir. Turizm bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır.

Aynı zamanda iklim şartları nedeniyle bitki örtüsü makidir ve aynı zamanda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yinede bu bölgede ortalama derece yazları 18°-30° derece kışları ise ortalama 8°-10° derece arasında yer alır. Bitki örtümüz maki, defne, keçiboynuzu, zeytin gibi bodur ve kısa ağaçlardan oluşur. Ancak bu ağaçlar orman ağaçlarına nisbeten sıcağa ve soğuğa daha dayanıklıdır.

Dağların İklime Etkisi

Dağların denize bakan yamaçlarında ve arkalarındaki çukur alanlarda ise karasal etkilerin arttığı bir iklim tipine rastlanır. Gene de Akdeniz’in etkisi nedeniyle bu kesimlerdeki iklim, İç Anadolu Bölgesi’ndeki kadar şiddetli karasal özellikler taşımaz. En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C’dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner.

Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiye’nin ortalama sıcaklığı en yüksek noktası da buradadır; Mersin kent merkezinin ortama sıcaklığı yıllık 22 °C’dir. Akdeniz Bölgesi genellikle güney ve güneybatıdan gelen hava hava kütleleri ile cephelerin etkisi altındadır. Bunlara bağlı olarak da yağışlar orografik (yükseltiye bağlı) ya da cepheseldir.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdeniz Bölgesinin İklimi

Akdeniz Bölgesi Yağış Miktarı

Yağış miktarı genellikle dağların uzanış biçimlerine ve nemli rüzgârlara açık olan yüzeylerindeki konumlarına, yani bakılarına göre değişir. Kıyı kesimlerinde, bakı koşullarına bağlı olarak yılda ortalama 700-1.300 mm tutarında yağış düşer; bu değer iç kesimlerde 400 mm dolayındadır. Bölgede genellikle bir Akdeniz iklimi özelliği olan kış yağışları egemendir. İç kesimlere gidildikçe karasal iklim etkisiyle yağışlar ilkbahara kayar; gene de en çok yağış kışın düşer. Kıyılarda yağışlar genellikle yağmur biçimindedir; kar, 5-10 yılda bir yağar; don olayına da oldukça az rastlanır.

Dağların yüksek kesimlerinde ve Göller Yöresi’nde kışın kar yağışları etkili olur; don olayı ise hemen bütün kış sürer. Yaz kuraklıkları iç kesimlerde de olmakla birlikte kıyılardaki kadar şiddetli değildir. Bölgede egemen rüzgârlar çoğunlukla kuzey rüzgârlarıdır. Ancak rüzgâr rejimi, topografik koşullara ve deniz komşuluğuna göre yerel değişikliklere uğrar. Kıyılarda yazın genellikle batı ve güney yönlü rüzgârlar eser; zaman zaman deniz ve kara meltemleri de etkili olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi