Antalya Hakkında Kısa Bilgi
Ülkemizdeki en kalabalık şehirlerden birisi olan Adana’nın şehir merkezi Seyhan Nehri üzerindedir. 3 ilçesinin Akdeniz’e sınırı vardır. Bunlar Ceyhan, Karataş ve Yumurtalık ilçeleridir. Çok küçük bir sahile sahip Ceyhan ilçesinde liman mevcuttur. Adana, gerek ülkemizin gerekse dünya çapında önde gelen ticari ve kültür merkezidir. Ayrıca Adana’da krom, kurşun, çinko, demir ve manganez madenleri de çıkmakta ve bu madenler önem taşımaktadır.
Antalya’nın Ekonomik Faaliyetleri
Adana’da ekonomi, ana hatları ile söylersek bunlar;
- Ticaret
- Tarım
- Hayvancılık
- Madencilik
- Turizm
- Sanat ve Kültür
Adana, ülkemizin ilk sanayileşen şehirlerimizdendir. Barajların yapılması ve tarımda teknoloji kullanılması ile Adana’da tarım çok gelişti. Tarım alanında özellikle Pamuk, arpa, buğday, soya fasulyesi, üzün ve narenciye büyük miktarlarda üretilmektedir. Bu konuda özellikle Çukurova lider konumda. Ülkemizde üretilen yer fıstığının %34’ü, portakalın %29’u Adana’da üretilmekte.
Diğer yandan tekstil ve deri sanayisi bakımından da Adana, önemli bir yere sahiptir. Ayrıca otomotiv sanayi alanında da TemSA otobüsü burada üretilmektedir. Margarin ve bitkisel yağ, polyester üretimi de önemli yer tutmakta. Tarih alanında da önemli eserlere sahip olan Adana’da kültür, turizm, medya alanlarında da gelişmiş diğer sektörlerdir ve bütün bu sektörler ekonomiyi ciddi anlamda kalkındırmaktadır.
Antalya Nüfus Yoğunluğunu Artıran Başlıca Etkenler
Adana’nın nüfusu 2014 yılına göre 2 milyon 165 bin 595’dir. Nüfus bir önceki yıla göre %0.76 artmıştır. Ayrıca Adana’da kadın ve erkek nüfusu hemen hemen aynıdır. Adana’da nüfusun fazla olmasının nedenlerinden belki de en önemlisi tarımdır. Nüfus yoğunluğunu artıran etkenlerden diğerleri ise turizm, tekstil, deri, otomotiv, sanat gibi alanlarda Adana’nın önemli bir yere sahip olmasıdır.