Türkiye’deki Biyolojik Çeşitlilik Örnekleri
Türkiye’deki biyolojik çeşitlilik örnekleri oldukça fazladır. Çünkü biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerdeniz. Ayrıca endemik tür bakımından da Türkiye, ılıman kuşaktaki bir çok ülkeden daha fazla türe sahiptir.
Örnek olarak ülkemizde 15000 civarında bitki türü bulunduğu ve bunların 4.000’e yakınının endemik tür olduğu belirtilmektedir.
Bir diğer önemli nokta Türkiye’nin kuş göç yolu üzerinde olması. Kuşların büyük göç yollarından ikisi ülkemiz üzerinden geçiyor ve bu nedenle kuşların beslenme ve üreme alanı haline geldik.
Diğer bir önemli nokta Akdeniz ve Ege kıyılarında yaşayan Akdeniz foku, deniz kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağası canlı türlerine barınma imkanı sunmaktayız. Zira bu türlerin nesli tükenme ile karşı karşıya.
İLGİLİ YAZI: Biyolojik Çeşitliliğin Yaşam İçin Önemi Nedir?
Türkiye’nin bir diğer önemli özelliği omurgasız hayvanlar bakımından da önemli bir konumda olması. Ülkemizde 60.000-80.000 arasında omurgasız hayvan olduğu tahmin edilmekte. Ayrıca Türkiye sınırları içindeki denizlerde içinde mercan ve sünger gibi değerli omurgasızlar olmak üzere 700 civarı omurgasız canlı türü olduğu belirtilmektedir.
İLGİLİ YAZI: Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliğin Yeryüzündeki Dağılışı
Endemik türler bakımından da ülkemiz önemli bir konumda. Birçok endemik bitki tür ilaç, gıda ve kozmetik alanlarında önemli bir yere sahip. Özellikle gül, kekik, defne, ada çayı, ıtır çiçeği, sığla, kimyon, anason, lavanta, limon, portakal, mersin, biberiye gibi bitkilerden uçucu yağlar ihraç edilmektedir. Ayrıca kekik, defne, kimyon, haşhaş gibi bitkilerde de tedarikçi ülke konumundayız. Haşhaştan elde edilen morfin anestezi için çok önemlidir.
İLGİLİ YAZI: Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir?
Sonuç
Sonuç olarak biyolojik çeşitlilik, ülkemizin bir mirasıdır. Bunun yanı sıra ülke ekonomisi için önemli bir kaynaktır. Sahip olduğumuz bu milli mirasımıza sahip çıkmak, bu konularda bilinçli olmak, bunların devamlılığını sağlamak, bunların neslini korumak her vatandaşın asli görevidir. Bütün bu canlıların sayılarını çoğaltmalı ve soylarının devamlılığını sağlamalıyız. Çünkü bunların yok olması demek biyolojik çeşitliliğin yok olması ve ekosistemin bozulması demektir.