Solunumun Gerçekleşmesi
Solunum yani soluk alıp verme tek bir organ ve yapı tarafından gerçekleşmemektedir. Solunum birden fazla yapı ve organın birlikte çalışması ile gerçekleşen bir olaydır.
Ayrıca Bakınız;
Soluk Alıp Verirken Hangi Olaylar Gerçekleşir?
Soluk (Nefes) Alıp Vermenin Önemi Nedir? Doğru Nefes Almak Nasıl Olur?
Detaylarını yukarıdaki sayfalarda bulabileceğiniz soluk alıp verme olayı hayatın özüdür. Peki solunum işleminde görevli yapı ve organlarımız hangileri? İşte cevabı;
- Burun
- Yutak
- Gırtlak
- Soluk Borusu
- Akciğer
Solunumda Görevli Yapı ve Organların Görevleri
“Burun”un Görevleri
Burun, solunumun başladığı yerdir ve burun kılları, mukuslu yüzey ve kılcal damarlar bulunmaktadır. Burun sayesinde soluduğumuz hava temizlenir ve nemlendirilir,
“Yutak”ın Görevleri
Yutak, dil ve ağız boşluğunun bittiği yerden başlayıp yemek borusunun ve soluk borusunun hemen üstünde bitten bir organdır. Hem ağızdan hemde burundan solunan havayı soluk borusuna ileten yutaktır. Yutak,1 sindirim içinde önemli bir organdır. Ağızda öğütülmüş besinleri yemek borusuna aktaran organ olarak sindirimde önemli rol oynar.
“Gırtlak”ın Görevleri
Soluk borusunun üst bölümünde bulunur ve içinde ses telleri vardır. Soluk borusundan daha geniştir. Hem solunum hemde ses organıdır. Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir.
“Soluk Borusu”nun (Nefes Borusunun) Görevleri
Üst tarafında yutak, alt tarafında ise akciğer bulunan soluk borusu, yemek borusu ile yan yanadır. Kıkırdak halkalı bir yapıya sahiptir. Yutaktan gelen havayı akciğerlere taşıma görevi soluk borusunun görevidir. Ölçüleri yaklaşık olarak 2 cm çapında ve 10 cm-12 cm uzunluğundadır. Soluk borusunun en üst bölümü daha geniştir ve bu bölüme gırtlak denir.
“Akciğerler”in Görevleri
Göğüs boşluğu içinde bulunan Akciğerler, birisi vücudun sağ tarafında diğer ise vücudun sol tarafında bulunmaktadır. Bunlar ise toplamda 5 lobdan meydana gelir. Sol taraftaki Akciğer kalbe yakın olduğu için küçüktür ve lobların ikisi buradadır. Geriye kalan 3 lob ise sağ Akciğerdedir. Solunumun bittiği organdır. Burundan alınan havadaki oksijen kana aktarır ve kirli kan ile gelen karbondioksidi ise dışarı atar.