Doğal Yaşam Alanlarının Tahribi
İnsanlar tarafından aşırı derecede avlanma, sulak alanlarının kurutulması v.b. gibi olaylar doğal yaşam alanlarının tahribine neden olmaktadır. Doğal yaşam alanları tüm canlılar için barınma yeridir ve bu yaşam alanlarındaki canlılar arasındaki av-avlanma ilişkileri, doğal afetler v.b. olaylar (bunlar insan dışı etkenlerdir) zaman içerisinde dengelenmektedir. Ama insanların dahil oldukları etkenlerin sonuçları maalesef zaman içerisinde dengelenememektedir. Çünkü nüfus artışı, sanayileşme, teknolojik gelişmeler v.b. bu dengelemenin önüne geçmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı dünyadaki bütün ekosistemler insanlar tarafından tehdit edilmektedir. Bu nedenle biz insanlar olarak bilinçli olmalıyız. Bunun içinde insanların doğal yaşam alanlarını nasıl tehdit ettiğini bilmeliyiz.
Bu tehditlerin başında şüphesiz çevre kirliliği gelmektedir. Bunun yanı sıra şehirleşme, tarım ilaçlarının yaygınlaşması, yine tarım ilaçlarının yanlış kullanımı, yabancı türlerin doğal yaşam alanlarına sokulması gibi durumlarda yine doğal yaşam alanlarını tehdit eden insan kaynaklı faktörlerdir.
Tarım İlaçlarının Doğal Yaşam Alanlarına Zararı
Örnek olarak tarım ilaçlarının kullanımını ele alırsak bu konuda şunları söyleyebiliriz. Tarım ilaçlarının kullanım amacı tabi ki zararlı böcekleri ve mikroorganizmaları yok etmektir. Ancak bunun yaparken yok edilen bu böcek ve mikroorganizmaların diğer canlılar ile olan ilişkileri de unutulmamalıdır. Aksi taktirde ekosistemdeki canlılar arasındaki denge bozulacaktır. Böylece daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır.
Tarım ilaçlarının bir diğer zararı ise çevre kirliliğine de neden olur. Bunun yanı sıra biyolojik birikim olayı meydana gelir ve bu ilaçlar hem diğer canlılara hemde insanlara geçerek zarar verir. Çünkü bilindiği gibi insanlarda dahil olmak üzere canlılar arasında besin zinciri vardır.
Orman Yangınları
Orman yangınları, dünyadaki bütün ülkeleri ilgilendiren en önemli doğal afetlerden birisidir. Çünkü etkileri ve sonuçları çok ciddi seviyede. Dünya genelinde meydana gelen orman yangınları sonucunda her yıl milyonlarca hektar orman yok olmakta ve milyonlarca hatta milyarlarca dolar maddi zarar olmakta. Bunların yanı sıra birçok canlı da hayatını kaybetmektedir. Ormanların yok olmasının nedenlerinin başında ise artan insan nüfusu ve aşırı tüketim miktarı.
Türkiye’de en çok Akdeniz bölgesinde orman yangınları yaşanmaktadır. Çünkü Akdeniz iklim kuşağı bunun için çok uygun. Ülkemizdeki orman yangınları genellikle saat 11:00-20:00 saatleri arasında meydana gelmektedir. Çünkü bu saatler arasında sıcaklık artışı maksimum, nem oranı ise minimum seviyededir. Bunun yanı sıra sıcaklık, nem oranı, rüzgarın hızı ve rüzgarın yönü orman yangınlarının yayılmasına etken eden diğer doğal faktörlerdir.
Ama insanların piknik yapma, sigara izmaritini ormanda söndürmeden yere atma gibi alışkanlıkları da yine maalesef orman yangınlarına neden olmakta.
Orman Yangınlarının Sebepleri
- Yanardağ patlamaları
- Aşırı sıcaklar
- Yıldırım düşmesi
- Ormanlık alanda ateş yakmak
- Anız yakmak
- Yerleşim yeri açmak amacıyla ormanları bilerek yakmak
- Yerleşim yeri açmak için bilerek ormanları kesmek
- Eğlenme amaçlı ateş yakmak
- Işığı mercek gibi yansıtacak maddeleri ormanda unutmak
- Mangal yakmak amacıyla ateş yakıp söndürmemek
- Sigara izmaritlerini ormanlık alana bırakmak
v.b.
Orman Yangınlarının Sonuçları
- Toprağın üst kısmı aşındığı için kullanılamaz hale gelir
- Canlıların çeşitliliği azalır
- İklim ve bitki örtüsü bozulur
- Ormanda yaşayan canlılar yok olur
- Ağaçlar yok olduğu için heyelan oluşumları artar