Bütün Canlılarda Bulunan Özellikler
Dünya üzerinde her ne kadar sonsuz sayıda canlı bulunsa da bunların hepsinin bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Her şeyden önce bütün canlılar hücrelerden meydana gelirler. Kimisi bir hücreden meydana gelirken kimisi çok hücreden meydana gelmekte. Bir hücreli canlılara amip, öglena v.b. , çok hücreli canlılara örnek olarak insanlar, aslan, inek v.b. örnek verilebilir.
Diğer bir ortak özellik ise beslenmedir. Bütün canlılar beslenerek hayatlarını devam ettirirler. Ancak canlıların beslenme şekilleri farklıdır. 2 çeşit beslenme türü vardır. Bunlar Otorotof beslenme ve Heterotrof beslenme.
- Otorotof beslenme: Canlıların kendi besinini kendisi üretmesidir.
- Heterotrof Beslenme: Canlılar ihtiyacı olan besini dışarıdan hazır olarak alırlar.
Bir diğer ortak özellik solunumdur. Diğer bir deyişle enerji üretimidir. Bütün canlıların yeme, içme, büyüme gibi yaşamsal varlıklarını sürdürebilmeleri için enerjiye dolayısıyla solunum yapmaya ihtiyaçları vardır. İhtiyaç duyulan enerjinin temeli ise Güneştir.
Diğer bir ortak özellik ise büyümedir. Bütün canlılar zaman içerisinde büyür ve zamanlar ölürler.
Bir diğer ortak özellik harekettir. Bütün canlıların belirli bir hareket mekanizmaları vardır.
Bir diğer ortak özellik boşaltımdır. Bütün canlılar metabolizma sonucunda oluşan atık maddeleri boşaltım ile dışarı atarlar.
Bir sonraki ortak özellik ise üremedir. her canlının belli bir büyüme döneminden sonra neslini devam ettirebilmesi için kendine benzer bireyler meydana getirmesine üreme denir. Üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır.
- Eşeysiz Üreme: Mitoz hücre bölünmesi ile oluşur. Kalıtsal açıdan hem birbirine hemde ana canlıya tamamen benzer yavrular oluşur.
- Eşeyli Üreme: Üreme hücreleri mayoz bölünmeyle oluşturulur. Enek ve dişi üreme hücreleri vardır. (Yumurta ve Sperm, iki canlı var.) Oluşan yavrular hem birbirinden hemde ana babadan tamamen farklıdır.
Bir diğer ortak özellik uyarılma ve çevresel uyarılara tepkidir. Yani canlılar iç ve dış ortamlardan gelen fiziksel ve kimyasal uyarılara tepki gösterirler. Bu duyarlılıkları sayesinde çevrelerinde meydana gelen bu tepkimelere karşı kendilerini koruyabilirler.
Bir diğer ortak özellik organizmadır. Yani çok hücrelilerde organizasyon en küçük yapı birimi hücredir. Bu durum küçükten büyüğe şöyledir;
Hücre – Doku – Organ – Sistem – Canlı
Kısaca Canlıların Ortak Özellikleri
- Hücre
- Beslenme
- Solunum
- Büyüme
- Hareket
- Boşaltım
- Üreme
- Uyarılma ve Çevresel Uyarılara Tepki
- Organizma