Biyolojik Çeşitliliğin Yaşam İçin Önemi Nedir?
Biyolojik çeşitliliğin yaşam için önemi herkesin dikkat etmesi ve bilinçli olması gereken bir konu. Canlılar arasındaki çeşitlilik sayesinde ekolojik denge sağlanmaktadır. Biyolojik çeşitliliği veya biyoçeşitliliği oluşturan ana unsurlar vardır. Bunlar ekosistem çeşitliliği, tür çeşitliliği ve genetik çeşitliliği. Şimdi bu ifadelerin tanımlarını verelim.
1 – Ekosistem Çeşitliliği
Bir bölgedeki bütün canlıların çeşitliliği ile aynı bölgedeki çevre çeşitliliğinin oluşturdukları çeşitliliğe denir. Yani o bölgedeki canlı ve cansız varlıkları içine alan bir sistem. Bu bölgedeki canlılar ile yaşanan döngüleri (azot döngüsü, su döngüsü, oksijen döngüsü, karbon döngüsü) içine alan bir sistem.
2 – Tür Çeşitliliği
Bir bölgede birden fazla canlı türlerinin bir arada bulunmasına tür çeşitliliği denir. Ekvatordan kutuplara gidildikçe tür çeşitliliği genellikle azalmaktadır. Ayrıca tür çeşitliliği, o bölgedeki mevcut iklim ve coğrafik koşulları da etkilemektedir.
3 – Genetik Çeşitlilik
Bir bölgede yaşayan aynı türdeki canlıların genetik olarak farklılıklar göstermesine denir. Tür içindeki genetik çeşitlilik, özellikle bitki ve hayvanların melezleştirilmesinde gen kaynağını oluşturmaktadır.
Biyolojik Çeşitliliğin (Biyoçeşitliliğin) Yaşam İçin Önemi
Ekolojik faydalara baktığımızda şunları söyleyebiliriz. Biyolojik çeşitlilik sayesinde yeryüzündeki madde ve enerji döngülerine önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca toprağın daha zengin ve verimli olmasına da katkı sağlıyor. Diğer yandan yararlı algler, bakteriler ve su bitkileri de suların temizlenmesini sağlıyor. Havadaki oksijen ve karbondioksit içinde bitkiler çok önemli katkı sağlamaktadır.
Ekonomik faydaları da ciddi seviyede. Biyolojik çeşitlilik gıda, ilaç ve sanayi alanlarında önemli yere sahiptir. Biyoçeşitlilik, hayvansal ve bitkisel besinlerin kaynağıdır. Bitkilerin yaprakları, meyveleri, kökleri ve tohumları ile hayvanların sütleri, etleri ve yumurtaları canlıların beslenmesi için temel bir kaynaktır ve bu biyolojik çeşitliliğin sonucudur.
İLGİLİ YAZI: Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliğin Yeryüzündeki Dağılışı
Bütün bunlardan yararlanılarak yapılan ilaçlar insanlar ve diğer canlıların tedavisinde kullanılmaktadır.
Bir diğer önemli faydası sanayi alanında hammadde olarak kullanılması. Pamuk, keten, kenevir, ipek, reçineler, çeşitli boyalar ve kozmetik ürünlerin elde edilmesi için bitki ve hayvan türlerinden faydalanılmaktadır.
Biyolojik Çeşitliliğin Azalmasının Nedenleri
- Canlıların doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi
- Yabancı türlerin ekosistemlere sokulması
- Doğal kaynakların bilinçsiz ve aşırı kullanılması
- Çevre kirliliği gibi sebepler sonucunda besin zincirlerinin ve madde döngülerinin bozulması
- Küresel ısınma
- İklim değişiklikleri
İLGİLİ YAZI: Biyoçeşitliliğin Azalmasının Nedenleri Nelerdir?