Biyokaçakçılık Nedir ve Biyokaçakçılık Nasıl Önlenir?
Biyokaçakçılık nedir sorusu son yıllarda ortaya çıkan bir soru. Ayrıca ülkemiz için giderek büyüyen bir sorun. Şimdi biyokaçakçılık tanımına bakalım. Her bölgede yaşayan canlıların kendine özgü bir DNA yapıları, yani genleri vardır ve her canlı farklı bir gen yapısına sahiptir. Bu özel genler, nesilden nesile aktarılmakta. Ama zaman içerisinde mevcut bu genlerin hangi ülkeye ait olduğu konusu, ülkeler arasında tartışmaya neden oldu. Bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM), bir sözleşme çıkardı. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi isimli bu sözleşme ile “ülkelerin sınırları içerisinde bulunan bütün genetik haklar o ülkeye aittir” kanunu kabul edildi.
Böylece bir ülke başka bir ülkenin genetik kaynaklarını kullanırsa ve fayda sağlarsa sağladığı bütün faydaları genetik kaynağa sahip ülke ile paylaşma zorunda kaldı. Ama gelişmiş ülkeler, daha az gelişmiş ya da gelişmemiş ülkelerin genetik kaynaklarını kullandıkları halde paylaşmak istemediler. Bu durum sonucunda bu genetik kaynakların yasal olmayan yollardan elde edilmesi yoluna gidildi.
İşte bu şekilde genetik kaynağa sahip ülkenin izni olmadan, yasal olmayan yollarla o genetik kaynağın ülke dışını kaçırılmasına Biyokaçakçılık veya Biyokorsanlık denilmektedir.
Biyokaçakçılık (Biyokorsanlık) Nasıl Önlenebilir?
Biyokaçakçılığın önlenmesi için ülkemizde Biyokaçakçılık Kanunu yer almaktadır. Buna göre;
“Biyokaçakçılıkla ilgili suçun içeriğine göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve her durumda ve her yerde 2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi (k) bendi gereğince birbirinden farklı cezalar uygulanmaktadır. (Bu kanunların %100 doğru olduğunu garanti etmiyoruz. Kontrol ediniz.)“
Ama biyokaçakçılık kanununun uygulanması konusunda yetkililerin çok çok dikkatli olması gerekir. Ama aynı zamanda vatandaşlara büyük görev düşüyor. Böyle bir durumu gördükleri anda yetkililere hemen haber verilmelidir. Eğer bu biyokaçakçılığa engel olmazsak ilerleyen yıllarda bu genetik kaynaklarla elde ettikleri faydaları ülkemize satmak ve hatta ülkemize karşı kullanmak isteyeceklerdir.
Türkiye ve Biyokaçakçılık (Biyokorsanlık)
Türkiye, biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin bir ülkedir. Ayrıca endemik tür açısından da yine zenginiz. Ülkemizin hem endemik tür hemde biyoçeşitlilik bakımından bu şekilde zengin olması Türkiye’yi değerli kılmakta ve biyokaçakçılıkların hedefi haline gelmektedir. Bu konuda Türkiye, büyük bir tehdit altında. Yukarıda bahsettiğimiz gibi belirli kanunlarla mücadele edilmekte ama vatandaşlara büyük görev düşmekte.