Kariyerinin İlk Yılları
Osman Zeki Üngör denince akla ilk olarak İstiklal Marşı gelmekte. Çünkü Osman Zeki Üngör, İstiklal Marşının bestecisidir. Hüseyin Bey’in oğlu olan Üngör, 1880 yılında Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. 11 yaşında Beşiktaş Askeri Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Osmanlı Saray Bandosunda Mızıkayı Hümayun’a girdi. Böyle müzik öğrenimi başlamış oldu. Vondra Bey’den keman dersleri, d’Aranda Paşa’dan da müzik nazariyatı dersleri alan Osman Zeki Üngör, Osmanlı Padişahı II. Abdulhamit’in dikkatini çektiği için konser kemancısı olarak yetiştirildi. 1908 yılında Binbaşı olarak Saray Orkestrası şefi oldu.
Osman Zeki Üngör Kısaca Başarıları
İstanbul Erkek Lisesi’nde müzik öğretmenliği de yapan Üngör, 1. Dünya Savaşı (1917-1918) sırasında Kızılhaç yararına konserler vermiştir. 1924 yılında Ankara’da ilk defa senfonili konser veren Osman Zeki Üngör’dür. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ilk şefidir ve 1922 yılında İstanbul Marşını besteleyendir. Ayrıca besteci olan Ekren Zeki Ün’ün de babasıdır. Soyadı kanununda oğlu Ün soyadında kalmış ama babası Osman Zeki ise Üngör soyadını almıştır.
1924 yılında Ankara’da yaşamaya başladı ve 1924-1934 yılları arasında Musiki Muallim Mektebi’nin müdürlüğünü yaptı. 1934 yılında kendi isteğiyle emekli olan Üngör, İstanbul’a döndü ve oğlunu müzik öğretmeni olarak yetiştirdi.
Osman Zeki Üngör Ölümü
28 Şubat 1958 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Özel izinle mezarı başında İstiklal Marşı çalınmıştır. Böylece Mehmet Akif Ersoy’dan sonra mezarı başında İstiklal Marşı çalınan 2. kişidir.