Mikolaj Kopernik yada Nicolaus Copernicus Yaşamı
Nicolaus Copernicus diğer bir deyişle Mikolaj Kopernik Polonyalı olup bir astronomi bilginidir. Polonya’nın Torun bölgesinde 19 Şubat 1473 yılında dünyaya gelene Mikolaj Kopernik temel eğitiminden sonra matematik ve astronomi alanına yöneldi. Fakat 1494 yılında dini eğitim için İtalya’ya gitti. Zira amcası başpiskopos idi. Fakat İtalya macerasında astronomi alanında yine çalışmalar yapmaya devam etti.
1497 yılında tekrar Polonya’ya dönen Nicolaus Copernicus, burada kilisede görev yaptı. Ama 4 yıl sonra tıp fakültesini okumak için yine İtalya’ya gitti. Bu sırada amansız bir hastalığa yakalanan Mikolaj Kopernik hemen tedavi olmaya başladı. Nicolaus Copernicus (Mikolaj Kopernik) Babası Krakovlu bir tüccar, annesi de varlıklı bir ailenin kızı olan dört çocuklu bir ailenin en küçüğü idi.
Kardeşi Andreas Augustinyan rahipti. Kız kardeşi Barbara Venedikten rahibeydi. Diğer kız kardeşi Katharina ise Thorn valisi ile evliydi. Babası erken yaşlarda ölünce geride bıraktığı beş çocuğuna Kopernik baktı. Kendisi hiç evlenmemiştir. Kopernik’in yazmış olduğu De revolutionibus orbium coelestium adlı eser, Türkçeye C. Cengiz Çevik tarafından tercüme edildi.
Kopernik Tarafından Geliştirilen Prensip – Kopernik Prensibi
Kopernik, bilim tarihine Kopernik Prensibi veya Kopernik Teorisi olarak geçen ve Dünya ile diğer gezegenlerin Güneş etrafında döndükleri esası kabul eden heliosentrik (Güneş merkezli) esası açıklamıştı. Yeni astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik, ileri sürdüğü fikirleri ancak ömrünün sonlarında açıklayabilmiştir. Sebepleri ise kendisinin bunların doğru olduğuna yeterince emin olmaması ve din adamı olması sebebiyle kiliseden çekinmesidir. O dönemin Hıristiyan din adamlarına göre İsa Mesih Güneş’e sabit durması için emir vermişti ve Güneş de sabit durmaktaydı. Yine genel inanca göre Dünya, düz tepsi gibiydi. Aksini düşünenler ise ölüm ile cezalandırılıyordu.
Ömrünün sonlarına doğru sağlık problemleri yaşayan Kopernik’in bu din adamlarından korkusu kalmamıştı. Artık fikirlerini rahatça açıklayabilir, yazdığı kitabını ortaya çıkarabilirdi. Papa’ya kitabını göndererek şu mektubu yazdı: “Aziz peder, kitapta yazılanları okuyanların hemen reddedeceklerini biliyorum. Ben, ömrüm boyunca çevremin düşüncelerine aldırmayan, fikirlerini savunan biri olamamışımdır. Etrafın tepkisinden, başladığım hususlardan vazgeçmeye niyetlendiğim olmuştur. Fakat çekingenliği üzerimden atarak çalışmalara devam ettim. Yazdıklarımı tenkit edenler olursa onlara aldırmayacağım ve saçma kabul edeceğim…”
Kopernik, en önemli eseri “De revolutionibus orbium coelestium”‘da heliosentrik teorisini detaylı anlattı. 1540’ta ise bütün fikirlerini içine alan kitabın basılması için müsaade çıktı. Astronom, doktor ve papaz olan Kopernik, Yunan astronom Batlamyus’un yanlış olan teorisini Dünya’ya anlatarak bilime büyük hizmette bulundu. Yani Dünya, Evren’in merkezi değildi. 24 Mayıs 1543 yılında Frombork’ta öldü.