Cahit Arf’in Yaşamı
11 Ekim 1910 yılında Selanik’te Dünya’ya gelen Cahit Arf, bir matematikçi olup Tübitak’ta Bilim Kolu Başkanlığı yapmıştı. Kısa bir süre için Galatasaray Lisesinde matematik öğretmenliği görevinden sonra İstanbul Üniversitesinin Fen Fakültesinde görev yapan Cahit Arf, yüksek öğrenimini Fransa’da yaptı. 1938 yılında ise Almanya’da doktorasını bitirdi. Cahit Arf 26 Aralık 1997 yılında hayatını kaybetti.
Doktorasını bitirdikten sonra yurda dönen Cahit Arf, 1962 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde görev yaptı. Bu süre içinde önce profesör sonra ise ordinaryus profesör oldu. Bu tarihten sonra Robert Koleji’nde matematik dersi verdi. Kısa bir süre Amerika’da araştırmalar yapan Cahit Arf, 1967 yılında tekrar yurda döndü. Döndükten kısa bir süre sonra Kanada ve Amerika’daki üniversitelerden konuk öğretim üyesi olarak teklifler aldı.
ODTÜ Günleri Başladı
Ancak kendisi bu tekliflere cevap veremeden Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden gelen telefon bu üniversiteye atandığını ve uçak biletinin yolda olduğunu söylüyordu ve artık Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde göreve başlamıştı. 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’ın kurulmasında çok emeği geçti ve TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı. 1983-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.
Arf, İnönü Armağanı’nı (1943) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazandı (1974). Bu ödülü alırken yaptığı konuşmada ‘Bilim insanının amacı anlamaktır’ hemen ardından ‘ama büyük harflerle anlamaktır’ sözüyle kendine göre bilim insanını açıklamıştır. Onuruna yapılan cebir ve sayılar teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum, 1990’da 3-7 Eylül tarihleri arasında Silivri’de gerçekleştirilmiştir. Halkalar ve geometri üzerine ilk konferanslar da 1984’te İstanbul’da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur. Cahit Arf, 1997 yılının Aralık ayında ağır bir kalp hastalığı nedeni ile ölmüştür.
Cahit Arf’in Matematik Alanındaki Çalışmaları
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
Cahit Arf, matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine sürekli: “Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.” demiştir.
Cahit Arf, “Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek (ezberleyerek) değil,keşfederek anlamak gerekir” demiştir.
“Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır” diyerek matematiğin sanatsal yönünü vurgulamıştır.
Cahit Arf Anısına Düzenlenen Konferanslar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nde her sene Arf adına ve anısına özel bir konferans düzenlenmektedir. Ayrıca 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Cahit Arf’in sureti yer almaktadır.
Cahit Arf’e Ait Özlü Sözler;
- Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.
- Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. sayı sonsuzdur.
- Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak.
- Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi.
- Matematik zaten her zaman vardı. İnsanoğlu onu buldu.
- İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır.
- İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır.
- Bilim ve inanç iki ayrı unsurdur. Birleşirse devrim yapabilirsiniz.
- Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi.
- İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar.
“Cahit Arf Kimdir? Matematik Alanındaki Çalışmaları ve Katkıları” için 3 yanıt
Çok güzel yıl 2019:DD
çoooooooooooook güzel oldu bu siteyi keşfettiğim sizin sayenizde en az 90 bekliyorum
bence çooook ii bir internet sitesi sayenizde performansım 100 saolun