Sabiha Gökçen kimdir, Sabiha Gökçen’in hayatı, Sabiha Gökçen’in yaşamı, Sabiha Gökçen’in gerçek resmi nedir, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen ne zaman öldü, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen ne zaman doğdu, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in hayatı konularını anlatmaya çalışacağız.
Sabiha Gökçen Kimdir?
22 Mart 1913 yılında Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 yılında tam da doğduğu gün hayatını kaybetti. Dünyanın ilk kadın savaş pilotunun ünvanına sahip Sabiha Gökçen aynı zamanda ilk Türk kadın pilotlardandı ve Atatürk’ün manevi kızlarından birisiydi. Atatürk’ün 8 tane manevi kızı vardı. Sabiha Gökçen 32 tanesi savaş uçuşu, toplamda 8 bin saate yakın uçuş yapmıştır.
Sabiha Gökçen’in annesinin adı Hayriye Hanım babasının adı ise Hafız Mustafa İzzet Bey idi. Babası Edirne defterdarı idi. Sabiha Gökçen annesini ve babasını küçük yaşta kaybedince abisi Neşet bey büyüttü. Atatürk’ün Bursa’da olduğu bir dönem 1925 yılında Atatürk’ü görmek istedi ve uzun çabalar sonucu ulaştı. Atatürk abisinden izin alarak Sabiha Gökçen’i evlatlık aldı ve Ankara’ya götürdü. Sabiha Gökçen’in eğitim gördüğü okullar şöyle;
- Çankaya İlkokulu
- Arnavutköy Amerikan Kız Koleji
- Üsküdar Amerikan Kız Koleji
Ama bu sıralarda rahatsızlanınca eğitimine ara verdi. Rahatsızlığı sebebiyle Heybeliada, Viyana ve Paris de bulundu. Sabiha Gökçen, soyadı kanunu çıktıktan sonra Atatürk tarafından “Gökçen” soyadını almıştır. Uçaklarla 1935 yılında tanışan Sabiha Gökçen, 1935 yılında Türk Hava Kurumu’na bağlı Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na gitti. 1936 yılında ise ilk kez motorlu uçak kullandı. Atatürk Sabiha Gökçen’in bu başarılarından dolayı şu sözleri söylemiş ve Sabiha Gökçen’i askeri pilot yapmıştır.
“Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”
Sponsorlu Bağlantılar
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu ünvanını 1937 yılında Tunceli Dersim harekatında aldı. Buradaki başarısından ötürü Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı tarafından Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası kendisine takdim edildi.
THK’nun bir numaralı Övünç (Murassa) Madalyası ve beratı, Romanya Ordusu Havacılık Brövesi, Selçuk Üniversitesi’nin fahri doktorluk payesi, 1996’da ABD’nin Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” ünvanı ödülleri Sabiha Gökçen’in aldığı ödüllerden sadece bir kaçıdır.