Güneş Tutulması Nedir? Yılda Kaç Defa Olur?
Ay’ın günlük hareketleri sırasında Güneş, dünya arasında girerek tamamen yada bir kısmının dünyayı karanlıkta bırakması durumuna denmektedir. Bu durum aslında nadir olmaktadır. Çünkü ay her zaman güneşin tam olarak önünden geçmemektedir. En fazla 5 derecelik bir açı ile geçmektedir. Güneş tutulması ise bir yılda en fazla 3 yada 4 defa olur.
Güneş Tutulmasına Çıplak Göz İle Bakmak Doğru mudur?
Güneş tutulması olduğunda çıplak göz ile bakmak kesinlikle yanlıştır. Sadece tam tutulma gerçekleştiğinde bakılmalıdır. Çünkü gözler için tehlikeli ışınlardır.
Ayrıca bu tutulmanın gerçekleşebilmesi için Dünya çevresinde dönen Ay ve Dünya’nın etrafında döndüğü Güneş’in yörüngelerinin çakışmasıyla gerçekleşir.
Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ki açısıyla Güneş tutulması çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Güneş Tutulması Çeşitleri
3 tip Güneş Tutulması vardır. Bunlar;
- Tam Tutulma
- Halkalı Tutulma
- Parçalı Tutulma
Tam Güneş Tutulması Nedir?
Tam Güneş Tutulması, aslında Güneşin ışınlarının tamamı kesilmesi olayıdır. Güneş Ay’ın 400 katı büyük ve Dünya’ya 400 kat uzak olduğundan iki gök cismi de aynı büyüklükte görünmektedir.
Halkalı Güneş Tutulması Nedir?
Halkalı Tutulma, Ay yörüngesinin tam yuvarlak olmaması nedeniyle bazen Dünya’dan uzaklaşır. Bundan dolayı Güneş’in tamamını kapatamaz oluyor ve Halkalı Tutulma meydana gelmesine neden olmaktadır.
Parçalı Güneş Tutulması Nedir?
Parçalı Güneş Tutulması, Ay Güneş’in sadece belli bir bölümünü kapatır ve yeryüzüne Güneş ışınları gelmesi olayı devam eder.