Dünyanın şeklini ilk hangi bilim adamı buldu, dünyanın yuvarlak olduğunu ilk ispatlayan bilim adamı kimdir, dünyanın şeklini ilk keşfeden bilim adamı kimdir, dünyanın yuvarlak olduğu nasıl ispatlanmıştır, dünyanın yuvarlak olduğunu savunan bilim adamı kimdir? şeklindeki sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Dünyanın Şekli ve İspatlanma Yöntemi
Bilindiği gibi ilk zamanlar bilim adamları dünyanın şekli konusunda şiddetli tartışmalar yaşanmıştır. Çünkü ilk zamanlarda bilim adamları dünyanın düz bir tepsiye benzediğini savunmuşlardır. Ardından yapılan araştırmalarla dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlanmıştır ve karşı görüşlü bilim adamlarının uyguladığı şiddet yüzünden bu gerçek uzun bir süre saklı kalındı. Ama zamanla bu çok daha şiddetli deliller ile ispatlandı ve en sonunda dünyanın düz bir tepsi değilde yuvarlak olduğu herkes tarafından kabul edildi.
Dünyanın Yuvarlak Olduğu İddası
Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk kez Galileo iddia etmiş ama ispatlayamamış. Dünyanın yuvarlak olduğuna dair ilk bulguların ise Babililer tarafından bulunduğu iddia edilir. Bununla birlikte;
– Ünlü matematikçi ve düşünür olan Pisagor, MÖ 500’lü yıllarda Dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiş ve kurduğu ünlü Pisagor okulunda bunu öğrencilerine öğretmiştir.
– Pisagor’dan sonra Eratosthenes de aynı şeyi keşfetmiş, hatta güneş ve ay ışıklarının düşüşlerine göre dünyanın çevresini hesaplamıştır.
Orta çağda Gelileo Galilei de bu düsünceyi savunmuş ve bu düşüncesinden dolayı yargılanmıştır. Dünya’nın yuvarlak olduğunu bulan kesin olarak belirli olmamasına karşın birçok bilim adamı ve gezgin bu fikri desteklemiş ve fakat Fernando Magellan tarafından yapılan Dünya gezisinden sonra dünyanın yuvarlak olduğu kesin olarak söylenmiştir. Dolayısıyla dünyanın yuvarlak oluşunu ilk keşfeden Eski Yunan’da yaşamış olan matematikçi ve düşünür Pisagor’dur.
Dünyanın Yuvarlak Olduğunun İspatı
Ferdinand Magellan, dünyanın şeklini deniz yolu ile ispat etmiştir.
Ferdinand Magellan;
1480 yılında Sabrosa’da doğdu, 27 Nisan27 Nisan Gregorian Takvimine göre yılın 117. günüdür. Sonraki sene için 248 (Artık yıllarda 249) gün var
1521 Mactan’da, Filipin; Latin Amerika’nın güney burnundaki, bugün kendi adıyla anılan Latin Amerika Latin dilleri konuşan Amerika kıtası ülkelerine ve çevresine işaret eder. Diğer bir deyişle bu bölgenin Anglo-Amerikan ve Germen dilleri konuşan bölgeler ile zıtlık oluşturduğu da söylenir.
Magellan Boğazını ilk defa bulan ünlü Portekizli gemici.
Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Magellan, sonraları Portekiz donanmasında görev aldı. Gençliği Portekizli denizciler yanında gemilerde denizciliği öğrenmekle geçti. Hindistan’da, Doğu Hintler’de ve Asya’da bulunan ve yüzölçümü bakımından dünyada yedinci, nüfus bakımından ikinci sırada yer alan devlet. Kuzeyinde Keşmir ve Çin, kuzeydoğusunda Nepal ve Bhutan, doğusunda Bangladeş ve Birmanya, güneydoğusunda Seylan, güneyinde Hint Okyanusu, kuzeybatısında Pakistan bulunur. Üçgene benzeyen Hindistan yarımadası, ülkenin en büyük kısmını kaplar. Ülkenin kapladığı alan 3.287.590 km2 olup, kuzey-güney uzunluğu 3200 km, batı-doğu uzunluğu ise 2400 kilometredir.
Fas’ta çarpışmalara katıldı. Fas’taki çarpışmalar sonunda sakatlandı. Daha sonra Portekiz kralı ile arası açılan Magellan gözden düştü ve kısa bir süre sonra Portekiz donanmasındaki görevine son verildi.
1517 yılında İspanya’ya giden Magellan, Kral İspanya İber Yarımadasının beşte dördünü kaplayan bir Avrupa devleti. Doğu ve kuzeydoğusunda Akdeniz, kuzey, kuzeybatı ve güneybatısında Atlas Okyanusu, kuzeydoğusunda Fransa ve Andoro Cumhûriyeti, batısında Portekiz bulunmaktadır. Akdeniz’deki Balear, Atlas Okyanusundaki Kanarya Adaları İspanya’ya aittir.
Beşinci Şarl tarafından İspanya donanmasında görevlendirildi. Denizciliğin yanısıra coğrafyaya da meraklı idi. Hep batı istikametinde yol alınması halinde doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmaktaydı. Hatta bu teorisinin gerçekleştirilmesi için zamanın Portekiz kralından yardım istedi. O zamana kadar, Amerika kıtasının Coğrafya (Yunanca geo “Yer” ve graphein “yazmak”), Yer’in yüzeyini, insana ve fiziksel yapıya ilişkin mekânsal görünümler ile farklılaşmaları ve bunlann gerçekleştiği or-tamı inceleyip tanımlayan disiplin. Yeryüzündeki mekânsal görünümler insana ve doğaya ilişkin çeşitli süreçlerden etkilendiği için jeoloji, meteoroloji, ekoloji, biyoloji, demografi, ekonomi, siyasetbilimi, sosyoloji, tarih gibi başka pek çok disiplinle ilişki içindedir. Coğrafi verilerin toplandığı başlıca kayıt harita olduğundan, topografya ve haritacılık da coğrafyanın sürekli yararlandığı alanlardır.
Labrador’dan Rio de Plata’ya kadar olan kısmı keşfedilmişti. Magellan, kıtanın kuzeyden ve güneyden bir geçit vereceğine inanıyordu. Ancak bu isteği kabul edilmemişti. Aynı teklifin, İspanya Kralı Beşinci Şarl tarafından kabul edilmesi üzerine, 20 Eylül20 Eylül Gregorian Takvimine göre yılın 263. günüdür. Sonraki sene için 102 (Artık yıllarda 103) gün var.
1519’da beş küçük tekne ve 270 mürettebat ile yola çıkan Magellan, 13 Aralıkta Rio de Janerio’ya ulaştı. Buradaki nehirler vasıtasıyla batıya geçmek isteyen Magellan bir geçit bulamayacağını anlayınca Latin Amerika’nın güneyine doğru yelken açtı. Kıyı boyunca güneye doğru inmeye başladı. 1520’de Magellan ismi verilen geçidi keşfetti. Magellan Boğazına giren filo, bu boğazdan büyük sıkıntılardan sonra çıkabildi. Böylece Büyük Okyanusu kuzeybatı doğrultusunda aşmış oldu. Bu sırada, hava şartları, açlık ve denizle boğuştu. Gemilerde isyan çıktıysa da bastırıldı. Sonunda binbir güçlükle boğazı aşabilen Magellan bu yeni okyanusun sularını Atlas Okyanusundan daha sakin bulduğundan ona, ”Pasifik” adını verdi. ATLAS OKYANUSU Alm. atlantischer Ozean, Fr. Océan Atlantique, İng. Atlantic Ocean. Dünyanın ikinci büyük denizi. Büyüklük bakımından Büyük Okyanustan sonra gelir. Doğusunda Avrasya ve Afrika, batısında Amerika (kuzey ve güney) bulunur. Bu okyanus, eski dünya ile yeni dünyayı birbirinden ayırır.
Bazıları Kuzey Buz Denizi ile Antarktika Okyanusunu da Atlas Okyanusuna dahil ederler. Umumi kanaat, Kuzey Buz Denizi ile Antarktika Okyanusunun buraya dahil olmadığı Pasifik Okyanusunda 98 gün açlık ve sıkıntı ile geçen zor bir yolculuk yapıldı.
6 Mart 1521’de Mariona Adalarında Fuan’da karaya ayak basan kafile, 16 Mart’ta Filipin Adalarına geçti. Filipinlerde geçirdiği günler esnasında yerliler ile arasında çıkan tartışma çarpışmaya döndü ve bu sırada Magellan 27 Nisan 27 Nisan Gregorian Takvimine göre yılın 117. günüdür. Sonraki sene için 248 (Artık yıllarda 249) gün var
1521’de öldürüldü.
Daha sonra, Magellan’ın mürettebatından, geriye kalanlar yolculuklarına devam etti. 6 Eylül 1522’de İspanya’ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanusun varlığı ortaya çıktı.
“Dünyanın Şeklini (Yuvarlak Olduğunu) İlk Kim Bulmuştur? Dünyanın Yuvarlak Olduğu Nasıl İspatlandı?” için 20 yanıt
Ve dünyayı Galileo Galilei dünyamızı keşfetmiştir
Bence yazan çok güzel yazmış
ya bunlar bilmiyo bence
teşekkürler