Atatürk’ün Türkiye dışına gönderdiği insanlar kimlerdir, Atatürk kimleri yurt dışına göndermiştir, Atatürk tarafından yurt dışına gönderilen insanlar kimlerdir, Atatürk’ün yurt dışına gönderdiği öğrenciler kimlerdir, isimleri nelerdir.
Atatürk’ün Öğrenciler
Atatürk’ün, Cumhuriyet’in ilk yıllarında eğitim almaları için yurtdışına gönderdiği yüzlerce öğrenciden çok azı hayatta. Çoğu 90’ını aşmış, Türkiye’de büyük başarılara imza atan bu öğrencilerden bir bölümü, yılda iki kez bir araya geliyor. Türkiye’deki pek çok sorun eğitim eksikliğine bağlanır. “Eğitim şart!” der dururuz. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de eğitimin şart olduğuna inandı ve bu ülkenin gelişmesi, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması için bu konuda somut girişimlerde bulundu. Bu girişimlerden biri de, cumhuriyetin yeni kurulduğu yıllarda yetenekli bazı öğrencileri, eğitim için yurtdışına göndermesiydi. Milli Eğitim Bakanlığı, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Sümerbank gibi farklı kurum ve kuruluşların açtığı sınavları kazanan yetenekli öğrencilerden kimi mühendislik, kimi tıp eğitimi almaya gittiler yurt dışına.
KİTABA KONU OLDULAR
Çoğu Almanya’ya, bazıları da Fransa, İsviçre, Amerika gibi ülkelere gönderildi. Döndüklerinde, her biri branşında büyük başarılara imza attı. Bazıları eğitimci olup bilgilerini paylaştı, bazılarıysa modern Türkiye’nin inşaasında görev aldı. İlgilenenler için belirtelim, geçen yıl Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’dan çıkan, Kansu Şarman’ın Türk Promethe’ler Cumhuriyet’in Öğrencileri Avrupa’da adlı kitabında, ‘Cumhuriyet öğrencileri’nin tarihçesi ve bazı öğrencilerin yaşamları detaylarıyla yer alıyor. İşte o dönem, Atatürk’ün teşvikiyle yurtdışına okumaya giden bu yüzlerce öğrenciden bugün pek azı hayatta. Onların da çoğu 90’lı yaşlarını sürüyor. İçlerinden bazıları, tekstil mühendisi Nüvit Arıcan’ın çabalarıyla son beş yıldır, her 23 Nisan ve 10 Kasım’larda bir araya geliyor; hem geçmişi hem geleceği konuşuyor hem de Atatürk’ü yad ediyorlar. Nüvit Arıcan, “Biz Atatürk gençliğiyiz. Dürüst ve çalışkan bir topluluğun az sayıda kalan bir bölümüyüz. Buluşmalarımızda tabii ki ülkenin durumuyla ilgili günün havası eser ama genel olarak politika konuşmayız. Biz politik değil kültürel bir topluluğuz. Bizler artık bazı konuların içine, aktif olarak girecek yaşta değiliz,” diyor.
Cemal Reşit Rey
Cemal Reşit Rey, ( 25 Ekim 1904 Kudüs – 7 Ekim 1985 İstanbul ) Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, Türk Beşleri grubunun bir üyesi, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin yaratıcısı.
Ulvi Cemal Erkin
(d. 14 Mart 1906 – ö. 15 Eylül 1973), Türk klasik müzik bestecisi.
Hasan Ferit Anlar
(1906-1978) dünya müzikçileri arasında “geleneksel” müzikten gelerek evrensel müziğe geçen ve bu alanda uluslararası başarılar elde etmiş Türk bestecilerindendir.
Ahmet Adnan Saygun
Adnan Saygun, (Ahmed Adnan Saygun) (d. 7 Eylül 1907, İzmir – ö. 6 Ocak 1991, İstanbul). Klasik batı müziğinde yapıtlar vermiş bir Türk bağdarı, müzik eğitimcisi ve budun müzik bilimcisidir (etnomüzikolog).
Necil Kazım Akses
Müziksever bir ailenin çocuğu olan Akses, küçük yaşta keman dersleri almaya başlamış, on dört yaşındayken, Mesut Cemil’in viyolonsel öğrencisi olmuştur. İlk beste denemesini de bu yıllarda viyolonsel için yazdığı bir parçayla yapmıştır.