Abdurrahim Tuncak’ın Yaşamı
1908 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi oğludur. Abdurrahim Tuncak, 1916 tarihinde Osmanlı’nın Rusya ile savaştığı sırada ailesini kaybetti. Abdurrahim Tuncak bu sırada 8 yaşında idi. Abdurrahim Tuncak 1999 yılında vefat etmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, 2. Ordu Komutanlığı için Kafkasya Cephesinde iken Bitlis ve Muş illeri Rusya işgalinden kurtuldu. Bu dönemde Atatürk’ün öksüz ve yetim çocuklardan olan Abdurrahim Tuncak’ı yanına alarak İstanbul’a getirdi. Mustafa Kemâl Paşa, 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gittiğinde Abdurrahim, İstanbul’da Beşiktaş Akaretler’deki evde annesinin yanında kaldı. Abdurrahim, Mustafa Kemal Paşa’nın annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşinin yanında bakıldı ve büyüdü.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, öğrenimine yurt dışında devam etmesini uygun gördüğü Abdurrahim Tuncak, 1929 yılında Berlin Teknik Üniversitesi’ne gitmiş ve tüm giderleri karşılanmıştır. 1934 yılından sonra Tuncak soyadını almıştır. Tuncak Savarona yatının satın alınması görüşmelerinde tercümanlık yapmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda çalışmış ve oradan emekli olmuştur. Fiziki olarak Atatürk’e çok benzemesi nedeniyle zaman zaman Atatürk’ün manevi değil öz oğlu olduğu şeklinde iddialar dile getirilmektedir.