Atatürk’ün sözlerinin anlamları nelerdir, tarih yazmak Atatürk için neden bu kadar önemlidir, Atatürk’ün tarih yazmak ile ilgili sözünün anlamı nedir, Atatürk tarih yazmak tarih yapmak kadar önemlidir derken neyi vurgulamak istediği şey ne, Atatürk’ün tarih ile ilgili sözleri ve anlamlı nelerdir? şeklindeki sorulara cevap vereceğiz.
Tarih Yazmak Tarih Yapmak Kadar Mühimdir
Tarih yapmak sözünden kasıt bir olayın meydana gelmesini yeni bir “şeyin” ortaya çıkması yeni bir gerçeğin tarihte yer alması kast ediliyor. Ama bu olaylar sıradan olaylar değil bir milletin kaderini değiştiren yeni ufuklar açan yada bir milletin çöküşünü anlatan üst düzey olaylardır. Örneğin, Kurtuluş savaşı yada Çanakkale savaşı büyük tarihi olaylardır ve bir milletin tarihini değiştirmiştir.
Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir sözü ile ise kast edilen şudur. Tarih yaparken büyük mücadeleler verdiliğini ve sıradan şeylerin tarihe mal olamayacağını yukarıda belirttim. Ortaya çıkan bu tarihin yazılması ise gerçektende önemlidir. Eğer doğru yazılmaz ise gelecek nesiller o tarih konusunda yeterince bilgilenemez ve kendi tarihinden bir haber olurlar. Buda kendi devleti üzerinde eksik bilgiye neden olur ve kendi devleti hakkında gururlanamaz. Örneğin İstanbul’un fethi bizim tarihimizin en büyük olayıdır. Sadece bizim değil Avrupa’nın o günkü şartlarda tüm dünyanın en büyük olaylarından birisidir. Orta çağ’ın bitişi yeni çağ’ın başlamasına neden olmuş devasa bir tarihi olaydır. Bu tarihi olaydan dolayı devamlı surette övünürüz ve ejdadımızı büyük saygıyla anarız. Ancak, bildiklerimiz doğru olmasa idi, yanlış yazılmış uydurma, yalan yada eksik bilgiler içerseydi kısmen yalan bir tarihi olay olduğu gerçeklik kazanacak ve böylece diğer tarihi kaynaklar ile ters düşeceği için İstanbul’un Fethi bir tarihi gerçekten çıkıp tarihimizle övünmemizi önleyecektir. Son olarak tarihi yazılı belgelerin ortaya çıkarılmasıyla tarihi yazmak kavramı tam ortaya çıkmıyor bu yazılı tarihin diğer yazılmış tarihi kaynaklarla da benzerlik göstermesi gerekiyor.
- Tarih yazılırken, belgelenilirken gerçeklere mutlaka sadık kalınmalıdır. Aksi taktirde tarih yazmanın bir anlamı kalmaz ve okuyanı doğrulara yönlendirme, geçmişten ders alarak o hatalara düşmeme ya da o başarıların sırrını anlama amacına hizmet edemez.
“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” (1931)