Atatürk’ün Vefatı
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan ulu öner Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı da her normal insan gibi bir takım sebeplerden dolayı sona erdi. Atatürk’ün vefat etmesiyle bütün ülke büyük yasa boğuldu. Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde saat 9:05’te hayata veda etti. Bundan dolayıdır ki her yıl 10 Kasım günü bütün ülkede yas tutulmakta. Ama bir de her yıl 10 Kasım-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak ilan edildi ve özellikle okullarımızda bu tarihler arası Atatürk anlatılmakta.
Atatürk Haftası
Ulu Önde Mustafa Kemal Atatürk, tam olarak 10 Kasım 1938 günü saat Dokuzu Beş geçe hayata veda etmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra Atatürk’ün ölüm tarihi olan 10 Kasım Atatürk’ü Anma çerçevesinde Atatürk Haftası olarak belirlenmiştir. Atatürk Haftası boyunca Atatürk’ün felsefesi, devrimleri ve yaptıklarından sürekli olarak bahsedilir. Bir yas gününden ziyade Atatürk’ü anlamaya ve Atatürk’ün eşsiz zekası sayesinde güttüğü politikaların tabana yayılması için çalışılmaktadır.
Atatürk Haftası boyunca Atatürk ve özellikle 10 Kasım günü için şiirler okunmakta, saygı duruşlarında bulunulmakta ve yüce Atamızı anmaktayız. Onu anmaktazn daha önemlisi olan anlamak yolunda da özellikle ilköğretim öğrencileri bu yönde yönlendirilmelidirler. Atatürk’ün düşünceleri, devrimleri olmadan bu ülkenin mevcudiyetini sürdürmesi neredeyse imkansız gibidir.
Her 10 Kasım’da saat tam dokuzu beş geçe tüm yurtta hayat durur. Devlet dairelerinden (özellikle okullardan) bir “ti” sesi ile başlayan saygı duruşu, yayaların durması araçların ise kornaları ile desteklenmesi sebebi ile tüm yurdu Atatürk’e saygılarını sunabilmeleri için hareketsiz kalmaktadır. Atatürk vefat ettikten yaklaşık olarak 15 yıl sonra ebedi istirahatgarı Anıtkabir’deki yerine nakledilmiştir.
“Atatürk Haftası İle İlgili Yazı” için bir yanıt
aaaaaangaradan dünyayayaya gel yürü gidek aya heheehh