Özet: “Endoskopi Nedir? Endoskopi Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Endoskopi nedir, Endoskopi ne demektir, Endoskopi kelimesinin tanımı, Endoskopi kelimesinin eş anlamlısı, Endoskopi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Endoskopi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Endoskopi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Endoskopi Tanımı
Endoskopi kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Endoskopi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, tıp (***) İnsan vücudunda, organ veya kovuk içlerinin endoskopla muayenesi, iç görüm
Endoskopi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Endoskopi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Endoskopi – iç görüm
Endoskopi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Endoskopi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Endoskopi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Endoskopi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Endoskopi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Endoskopi İle İlgili Birleşik Sözler
Endoskopi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Endoskopi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Endoskopi İngilizcesi
Endoskopi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Endoskopi – Endoscopy
Endoskopi Hakkında Detaylı Bilgi
“Endoskopi”, Gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı ve kalın barsağın incelendiği tetkik yöntemlerinin genel adı. Ayrıca böbrek taşı düşürenler için de geçerli bir teşhis yöntemidir, sadece mideyle sınırlı değildir.
Mide Endoskopisi
Hasta 8-12 saat arası aç kalır,müsile gerek yoktur.Genel anestezi yapılması planlanıyorsa gerekli tetkikler yapılır.Hastaya önlük giydirilir,sedyeye oturtulur ve ağza diş hekimlerinin de kullandığı lokal anestezik madde sıkılır.(Bu işlemi tolere edemeyecek hastalara genel anestezi uygulanmaktadır.)Bu sprey bulantıyı ve yutkunmayı önler.Hastaya genel anestezi veya sedasyon uygulanması planlanıyorsa hasta 6 saat daha ek olarak aç kalır,hastanın bilinci tamamen açık olacaksa hafif sakinleştiriciler verilebilir.Hasta sol yana yatırılır ve eskimetreleri sabitlenerek başı 90 derece sola döndürülür.Ağız boşluğuna dişleri ve endoskobu korumak için ağızlık takılır.İki-üç dakika sonra endoskop ağızdan mideye indirilir. Hastalığın türüne göre öğürmeler görülebilir,bu doğaldır.
Ufak bir ihtimal de olsa mide delinmesi yaşanabilir ancak bu gibi yırtıklar küçük cerrahi müdahalelerle düzeltilebilmektedir.