Özet: “Domain Nedir? Domain Ne Demektir? Domain Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda Domain nedir, Domain ne demektir, Domain kelimesinin tanımı, biyoloji alanında Domain nedir, internet anlamında Domain kelimesi anlamları gibi Domain hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Domain (internet) Hakkında Detaylı Bilgi
Alan adı (domain name), bir web sitesinin İnternet’teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı google.com dur. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
Örneğin google.com alan adı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır. Alan adı almak için bir İnternet servis sağlayıcısına gidilebilir veya web hosting (barındırma) firmasından müşteri için bir alan adı kaydetmesi istenebilir.
Aslında Alan adı satın aldığınız değil kiraladığınız bir hizmettir, bu yüzden dir ki en fazla 10 yıl olmak üzere alan adınızın süresini yenilemelisiniz, normal olarak en az bir yıl olarak kayıt edilen alan adları, 10 yıla kadar tescil edilebilir
Türkiye’de alan adları ODTÜ tarafından yönetilmekte ve tahsis edilmektedir, en fazla 5 yıl olarak tahsis edilebilir.
Domain (Biyoloji) Hakkında Detaylı Bilgi
Üst âlem (Lat., superregnum; İng., superkingdom, domain ya da empire), biyolojik bilimsel sınıflandırmadaki en üst seviye canlı gruplandırmasıdır: adından da belli olduğu üzere âlemden üst seviyede bulunur ve tüm biyolojik gruplamaların en kapsayıcı olanıdır. “Üst âlem” adı ya da Latince ve İngilizce’deki eş anlamlıları isteğe bağlı olarak seçilmiş adlardır ama düzenlemenin kendisi, canlıların kalıtsal malzemeleri (genomları) arasındaki temel evrimsel farklara işaret eder.
Bilim tarihi boyunca geliştirilmiş olan ve üst âlemleri temel alan iki canlı gruplama sistemi ile bu sistemlerin Carl Woeseve arkadaşlarınca 1977’de önerilmiş olup, günümüzde de kullanılan 6 âlemli sistem arasındaki denklik karşılaştırması soldaki tabloda sunulmuştur.
Günümüzde, bu gruplamaların temeli genetik dizi çözümlemelerinden elde edilen verilerdir ve yeni gruplama önerilerinin ortaya çıkması da olasıdır.