Kategoriler
Fizik

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler konusu Fizik alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Galileo Galilei Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hareket yasaları üzerine ilk çalışmalar: Merton teoremi

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler

Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 tarihinde Pisa’da doğdu. Babası Vincenzo Galilei kumaş taciriydi. Ama aynı zamanda döneminin tanınmış bir matematikçisi ve müzik kuramcısıydı. Kepler, Vincenzo’nun armoni ile ilgili kitabını Viyana’dan Graz’a yolculuğu sırasında okumak için yanma almıştı. Galileo Galilei eğitiminin bir bölümünü babasından, bir bölümünü de Floransa yakınındaki Vallombrosa Manastırı’ndan aldı. O günlerde başarı yeteneğe olduğu kadar, himaye edilmeye de dayanırdı. Galileo, Marki Guido Ubaldo del Monte’nin dikkatini çekecek kadar şanslıydı ve koruyucusunun yardımıyla henüz yirmi beş yaşındayken Pisa matematik kürsüsüne atandı. Galileo, kural tanımazlığı ve saldırgan mizacı yüzünden çok önemli düşmanlar edindi. Pisa’nın kısır ve doyumsuz koşullarım terk etmeye pek hevesli olduğundan, 1692’de aynı koruyucunun yardımıyla Padua’da matematik kürsüsüne getirildi. Kendi geliştirdiği teleskobuyla yaptığı bir dizi ilginç gözlemin sonucunu aktardığı The Starry Messenger (Yıldız Habercisi) kitabının yayımlanmasıyla, 1610 yılında Galileo’nun yıldızı parladı. Kitap, ayın engebeli arazisinin oldukça ayrıntılı bir tasvirini ve asıl önemlisi Galileo’nun Jüpiter’in ayları ile ilgili keşfinin inandırıcı kanıtlarını içeriyordu. Güneş sistemlinde ikinci bir çekim merkezinin varlığım gösteren bu keşif, Galileo’nun başına dertler açtı. Çünkü Padualı Aristocuların Galileo’nun teleskobundan gözlemlemeyi reddettikleri nesneler Jüpiter’in aylarıydı.

Fizik alanına ait Galileo Serbest Düşme Yasası ve Hareket Üzerine Yaptığı Deneyler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Galileo, Toskana Grandükünün baş matematikçisi olarak 1610 yılında Floransa’ya geldi. Hemen dikkatleri üzerine çekmeye başladı, devlet ile kilisenin en yüksek makamlarında dost ve hayranlar kazandı. Ayrıca Galileo daha önce Kardinal Bonafeo Barberini olarak tanıdığı Papa VIII. Urban’ın desteğini kazandı. Ama 1632’de Papa’nın karşı çıkmasına karşın, Dialogue on the Two Great World Systems (İki Büyük Dünya Sistemi Üzerine Diyalog) adlı eserini yayımladı. Eserce Galileo ile bir ya da iki arkadaşım temsil eden bir grup bilimadamı, Copernicus’un kuramı ile karşı kuramları tartışıyorlardı. VIII. Urban bilinmeyen bir nedenden ötürü bu kitabın yayımlanmasına çok öfkelendi ve Galileo’yu yargılanmak üzere Roma’ya gönderdi. Galileo, kitabında dile getirdiği düşünceleri 1633’te geri aldı. Ev hapsine mahkûm edildi ve bilimsel çalışmalarını yayımlaması yasaklandı. Ama o, mahkûmiyeti boyunca, gayret ve azimle Dialogue concerning Two New Sciences (İki Yeni Bilim Üzerine Diyalog) adlı eseri üzerinde Çalışmayı sürdürdü. Bu bölümde belirtilen bütün keşiflerin Yer aldığı bu kitap, doğal olarak İtalya’da ortaya çıkarılamadı; ancak 1638’de Leyden’de Elzevir tarafından yayımlanabildi. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi